Chiar dacă acasă resimți cel mai intens sentimentul de siguranță, trebuie să iei în calcul și factorii de risc, începând cu aerul pe care îl inspiri. Aerul din interiorul casei poate fi de 5 ori mai poluat decât cel de afară, ceea ce poate provoca boli respiratorii, dar și un disconfort manifestat prin stări de amețeală, oboseală și tuse.

De ce este aerul din interior poluat
Care sunt efectele aerului poluat din interior
Metode naturale de purificare a aerului
Aparate de purificat aerul

Îți arătăm în rândurile următoare cum poți soluționa problema aerului poluat din propria locuință.

De ce este aerul din interior poluat

Nu o poți vedea, dar câteodată o poți mirosi. Poluarea aerului în interior poate apărea dintr-o varietate de substante chimice, produse chiar și de animale de companie. Poate agrava, irita și, în unele cazuri poate chiar provoca vătămări grave.

christin hume 588777 unsplash

Unii poluanți au apărut încă de când oamenii locuiau în peșteri (combustia focului poate crea chimicale nocive). Alții au fost introduși în casele noastre în vremurile moderne, mulți dintre ei, cum ar fi bacteriile și mucegaiul, provenind chiar din mediul natural. Îngrijorător este însă faptul că poluarea combinată a aerului din interior provoacă la nivel mondial 3,8 milioane de decese în fiecare an, cele mai frecvente motive fiind accidentele vasculare cerebrale și cancerul pulmonar. Substantele care polueaza aerul din interior pot fi cu ușurință stocate în covorul pufos, pe piesele de mobilier, chiar și pe pereții acoperiți cu tapet, cărămidă sau faianță.

Ele pot fi produse atunci când folosești o tigaie toxică, vopsea, produse adezive, ba chiar si markere de scris. Daca ai o plită sau un cuptor pe gaz, acestea reprezintă o altă cauză a poluarii din interior. Studiile de specialitate arată că nivelul de CO și NO2 este substanțial mai mare în casele cu cuptoare cu gaz, în special în timpul iernii, când este mai puțin probabil ca oamenii să-și deschidă ferestrele.

Chiar și atunci când cureți casa și folosești anumite produse, acestea emană substanțe care, in contact cu aerul, devin toxice. Spray-urile par a fi deosebit de problematice – de la odorizatoarele de aer, până la spray-urile de mobilier, acestea se pot transforma într-un pericol iminent. Oamenii de știință arată ca aceste substanțe majorează cu 100% șansele de declanșare a unor boli precum astmul.

Destul de multă lume are o cantitate de formaldehidă în case. Compusul organic cunoscut pentru utilizarea sa ca balsam este de asemenea utilizat în diferite produse de uz casnic, iar atunci când este eliberat în aer, formaldehida poate irita pielea, ochii, nasul și gâtul și poate provoca probleme de respirație. Produsele originale cu formaldehidă includ produse de curățat mobilierul din lemn, precum și podele laminate. Aceste substanțe impregnate în mobilă eliberează cea mai mare parte a formaldehidei lor după doi ani. Clorul pare a fi un caz special. Se pare că prezintă un risc mai scăzut de eczeme, astm și alergii.

Când mucegaiul se găsește într-o casă, principalul vinovat este umiditatea ridicată. Dacă lași apă sau dacă suprafețele rămân umede sau deteriorate de apă, acestea pot deveni surse de formare a mucegaiului. Este recomandat să păstrezi casa la o umiditate relativă de 30% până la 50% pentru a evita astfel de probleme.

Locuința personală nu este singurul loc unde vei găsi probleme de calitate a aerului din interior. Birourile au de asemenea propriile lor capcane. Mașinile de copiat și imprimantele pot deteriora de asemenea calitatea aerului. Studiile de specialitate arată că angajații din centrele de fotocopiere se confruntă cu un risc crescut de boli de inimă, iar cercetătorii arată o legătură între fotocopiatoare și gâtul iritat, iritația pielii, astmul și alte probleme de sănătate. Aceasta deoarece copiatoarele emit mai multe gaze toxice, cum ar fi dioxidul de azot și ozonul.

Care sunt efectele aerului poluat din interior

Cumulate, substanțele poluante din aerul din interior pot provoca daune organismului pe termen lung. Poluarea aerului poate provoca afecțiuni pulmonare, cum ar fi:

  • astm
  • alergii
  • boala pulmonară obstructivă cronică

De asemenea, tot poluarea din interior poate duce la condiții cardiace, cum ar fi:

  • anghină
  • aritmie
  • infarct
  • insuficiență cardiacă
  • hipertensiune
  • de asemenea, poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Reacția ta la poluarea aerului depinde de tipul și cantitatea de contaminanți la care esti expus, sănătatea ta generală si vârsta ta. Anumite categorii sunt mai expuse la riscuri:

Copiii mici inspiră mai mult aer în raport cu greutatea corporală decât cei din alte grupe de vârstă. Asta inseamnă că ei respiră mai mulți contaminanți, astfel incât poluarea aerului îi afectează mai mult. De asemenea, sistemul de apărare și sistemul pulmonar al organismului nu sunt încă pe deplin dezvoltate. De aceea, copiii mici nu pot lupta cu ușurință cu bolile care pot rezulta din poluarea aerului.

De asemenea, prezintă un risc ridicat la contractarea unor boli și adulții mai în vârstă, deoarece mulți dintre ei au sisteme de apărare slabite.

Persoanele care locuiesc în apropierea fabricilor sau a căilor rutiere aglomerate se află mai aproape de sursele majore de poluare a aerului. Acestea pot fi expuse la mai mulți poluanți.

Dacă suferi de efectele poluării aerului asupra sănătății, simptomele pot include:

  • oboseală
  • dureri de cap sau amețeli
  • tuse și strănut
  • respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
  • mai mult mucus în nas sau gât
  • ochi, nas, gât și piele uscată sau iritată

radu marcusu 498248 unsplash

Metode naturale de purificare a aerului

Pentru a-ți oferi cele mai simple și la îndemână soluții, am strâns câteva recomandări de metode naturale pentru a purifica aerul:

NASA a realizat un studiu prin care a dovedit ca plantele pot purifica și întineri aerul în casele și spațiile de muncă, protejându-ne de orice efecte secundare asociate cu toxinele predominante, cum ar fi amoniacul, formaldehida și, de asemenea, benzenul. Este cel mai bun mod de a contracara impactul poluării în interior, în special dacă unul dintre membrii familiei suferă de o boală respiratorie. Daca ai cel puțin o plantă la 100 de metri pătrați de casă, poti spera la o curățare eficientă a aerului.

Lumânările de ceară de albine acționează de asemenea ca purificatoare de aer natural. Dacă îți place să umpli casa cu lumânări parfumate, evită-le pe cele de parafină, derivate din petrol, ce eliberează benzenul, toluenul și fumul în aer. Lumânările de ceară de albine ionizează aerul și neutralizează compușii toxici și alți contaminanți. Acestea ard lent, aproape fără fum sau miros și sunt utile în special pentru astmatici, deoarece elimină alergenii obișnuiți, precum praful din aer.

Produsele din cristal de sare au tendința de a reduce iritanții, agenții patogeni și alergenii, prin eliminarea vaporilor de apa din aer. Sarea roză din Himalaya este un purificator de aer natural care trage toxinele din mediul înconjurător și le neutralizează. Cumpără o lampă din sare de Himalaya, ce poate fi gasită cu ușurință online.

În prezența uleiurilor esențiale, cum ar fi cel de scorțișoară, oregano, rozmarin, cimbru, lămâie sau cuișoare, ciupercile, bacteriile și chiar mucegaiul nu pot supraviețui. Studiile arată că uleiurile acestea au o rată de ucidere de 99,96% împotriva bacteriilor din aer. Este un amestec antiseptic de uleiuri esențiale pure, inclusiv care ajută la menținerea locuinței curate. Poți să le adăugi în săpunuri și detergenți.

In plus, iată alte cateva sfaturi practice:

  • Curăța des covoarele. Mai ales partea din covor de lângă intrarea casei. Potrivit unui studiu de specialitate, dacă utilizezi un preș și lași pantofii la ușă, toxinele sunt reduse cu aproximativ 60%. Pantofii poartă gudron de cărbune, scrum de țigară, pesticide, spori fungici, praf de plumb, polen, toxine industriale, mutageni și acarieni de praf.
  • Elimină umiditatea excesivă, formarea prafului și utilizarea produselor chimice cum ar fi vopseaua, detergenții și fibrele sintetice.
  • Renunță la fumat și împiedică oaspeții să fumeze în interiorul casei.
  • Înlocuiește produsele chimice cu alternative naturale.
  • Dacă ai plante acasă, curăța-le cu regularitate frunzele pentru a scăpa de murdărie.
  • Rezista tentației de a răcori casa folosind ventilatoarele de tavan aplicând tratamente ferestrelor pentru blocarea căldurii și minimizează utilizarea aparatelor de producere a energiei termice.
  • Curăța aparatul de aer condiționat pentru a opri declanșarea astmului. Și repară-l imediat ce observi picături și scurgeri.

douglas sheppard 522200 unsplash 1

Aparate de purificat aerul

Chiar dacă un ventilator sau un purificator pot părea soluția acestei probleme, ai grija atunci când alegi unul. Acestea pretind că te ajută să cureți aerul, însă unele purificatoare de aer pot provoca mai mult rău decât bine. Problema provine de la dispozitivele de curățare a aerului care emit ozon. Ozonul există în abundență în atmosfera pământului, dar se găsește numai în cantități mici, mai aproape de suprafața pământului.

Când respiri ozonul, acesta poate deteriora plămânii. Cu cât este mai mare concentrația, cu atât mai mult poate face rău.

Aceste dispozitive sunt comercializate de mai bine de un secol, iar studiile științifice le-au găsit atât ineficiente, cât și periculoase pentru cei care le folosesc. Acestea nu elimină monoxidul de carbon așa cum pretind mulți producători și nu îndepărtează praful sau polenul. Din păcate, ele pot afecta de fapt calitatea aerului din interior, reacționând la alți contaminanți pentru a crea noi produse secundare dăunătoare. Cel mai indicat este să aerisești mai des.

Alternativa poate fi un aparat de aer condiționat cu ioni de argint și eco-nano-tehnologie. Iată mai multe detalii:

Tu ce soluție ai aborda pentru a purifica aerul din casa ta?

Sursa foto: Unsplash

Total
3
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda