Îți povestim care sunt etapele amenajării, cum trebuie îngrijită o grădină de munte față de una la mare sau cum se aliniază elementele din curte, precum foișorul, piscina sau aleile, în cadrul unei grădini îngrijite corespunzător.
Etapele amenajării grădinii
Tipuri de grădini
Stiluri de amenajare a grădinii
Sfaturi de îngrijire a grădinii
Elementele grădinii
Peisagistica este arta de a amenaja și de a oferi cele mai bune condiții estetice, practice și de îngrijire pentru spațiul verde. Dacă ai o grădină sau o curte oricât de mică și vrei să te delectezi cu recomandări de peisagistică, mai jos găsești cele mai importante repere pentru amenajarea grădinii.
Etapele amenajării grădinii
Etapa de planificare cuprinde nu doar alegerea plantelor și a locului unde vor fi plantate, pentru a crește și a forma un anumit model estetic, dar și luarea în calcul a celorlalte elemente din curte, precum aleile, o fântână, piscina sau foișorul, precum și poziționarea acestora pentru un aspect general armonios și pentru o valoare practică.
Ridicarea elementelor de infrastructur[ trebuie demarată atunci când toate detaliile sunt puse la punct și bătute în cuie, dar și după ce ai primit o serie de autorizații, în cazul unui spațiu de serviciu sau a unei piscine.
Alegerea stilului grădinii se leagă foarte mult de casă, pentru a avea o priveliște de ansamblu unitară, atât stilistic, cât și cromatic. O casă rustică va arăta minunat cu tufe bogate, intercalate între bănci de lemn sau plantate în butoiașe. O casă modernă se va asorta cu un gazon tuns la milimetru și cu arbuști tunși artistic sau chiar cu plante exotice, dacă o permite clima.
Finisajele dau aspectul final, așa că nu neglija această etapă. Gândește-te bine la vopseaua aplicată foișorului, forma arbuștilor tunși sau tipul de piatră aplicată pe alee. Împreună vor realiza o panoramă minunată sau una mai puțin inspirată.
Tipuri de grădini
Nu toate grădinile sunt la fel, însă există soluții de peisagistică pentru orice tip de spațiu verde.
Spre exemplu, dacă ai o curte mică, trebuie să pui accent pe valorificarea spațiului. Ai putea înlocui o piscină permanentă cu una gonflabilă, pe care s-o depozitezi atunci când nu o folosești. Foișorul poate fi amenajat în stil pergolă, folosindu-te de fațada casei și fără a ocupa un spațiu mare. În privința grădinii, ia în calcul grădina ridicată pe verticală și nu ne referim doar la peretele îmbrăcat în licheni decorativi, dar și la plante cu flori care pot fi poziționate în ghivece suspendate sau amplasate pe rafturi atașate unui perete.
Dacă ai o curte la mare, în schimb, gândește-te la terasare și alinierea cu solul existent, dar și la extinderea solului fertil, aducând unul nou, dacă cel existent este nisipos, sau poți recurge la plante în ghivece. Dacă ai o casă la munte, prima opțiune pentru accesorizarea grădinii ar fi coniferele, dar poți alege și flori de piatră sau rezistente la frig și umezeală.
Curtea interioară poate duce cu gândul la casele marocane, de la care te poți inspira. Însă are și aceasta o problemă: lumina naturală. Optează pentru plante cățărătoare și sisteme de ghivece, astfel vei amenaja spațiul în mod practic și vei avea loc și de elemente precum un șezlong sau băncuțe, sau chiar o fântână centrală.
Stiluri de amenajare a grădinii
Grădinile tradiționale sunt destul de flexibile. Termenul poate însemna lucruri diferite pentru diferiți oameni, dar, în general, se face referire la genurile de grădini care se găsesc în majoritatea parcelelor medii. Grădinile tradiționale sunt, în general, centrate pe gazon. Rezultatul final este un amalgam din ultimii o sută de ani de design de grădină, atât cu tufe, dar și cu flori precum trandafiri, lalele, narcise sau zambile.
Grădinile formale, în esentă, se inspiră din modelele romantice ale dinastiilor persane, grădinile apothecarilor medievali și grădinile complicate ale elizabetanilor. Acest stil de grădină are atât linii drepte cât și curbe, iar plantarea este, în general, simetrică. Gardurile vii sunt adesea folosite cu mare efect pentru a închide și delimita zonele de plantare. Lavanda și plantele japoneze reprezintă o alegere comună pentru un astfel de stil.
Grădinile rustice pot fi “de modă veche”, dar sunt încântătoare. Cel mai bine este să încerci să eviți plantele și structurile care sunt prea moderne, deoarece pot părea în afara acestui stil de grădinărit. Grădinile rustice au fost folosite inițial ca parcele mici, pentru cultivarea legumelor și fructelor, precum și a plantelor cu flori. Aceasta inseamnă o zonă de amestec pentru fructe și legume cu restul plantelor. De altfel, pot crea o priveliște minunată, mai ales atunci când alegi și plante aromatice, precum rozmarinul, busuiocul sau ceapa pitică.
Grădinile moderne se bazează pe ideile contemporane de stil și sunt adesea o reflectare a arhitecturii casei. Ce spui de un design geometric, cu un look sofisticat, unde formele și mărimile frunzelor fac un joc de rol, eliminând plantele cu flori, totul completat de o cascadă (și în niciun caz o fântână arteziană)?
Grădinile mediteraneene reprezintă o modalitate fantastică de a ne face să simțim că trăim în locuri mai calde. Prin alegerea atentă a plantelor, poți imita aspectul multor plante originare din Marea Mediterană. Unele, cum ar fi plantele medicinale, sunt rezistente și dacă sunt plantate într-un loc de scurgere liberă. Acestea ar trebui să inflorească în majoritatea grădinilor. Adaugă niște pavaj sau pietriș moale și poate o pereche de scaune pliante vechi și ți-ai creat propria grădină de vacantă în miniatură.
Grădinile minimaliste sunt antiteza amestecului contemporan. De la începutul anilor 1900, peisagiștii au renunțat la idei complicate, pentru a produce scheme curate în toate aspectele vieții. În grădină, acest lucru se poate realiz prin prudență în zonele de amenajare. Limitează cromatica la culori pastel și plantează în blocuri, folosind un număr mai mare de plante, din mai puține soiuri.
Sfaturi de îngrijire a grădinii
Dacă ai o grădină, este recomandat să te aprovizionezi și cu ustensile de folosit în curte: motosape, freze, motocoase, motocositoare, mașini de tuns iarbă, echipamente de protecție și unelte de tăiat.
Informează-te asupra îngrijirii fiecărei plante pe care o achiziționezi, dar și despre dăunătorii care pot apărea. Ai grijă că animalul tău de companie să nu scurme pământul și să nu mănânce florile.
În perioadele calde, gazonul trebuie udat cel puțin o dată pe zi, trebuie tuns o dată pe săptămână în timpul verii și are nevoie de îngrășăminte minerale periodic. În fiecare primăvară, solul trebuie aerat și sădite din nou semințe
Elementele grădinii
În afara plantelor, ia în calcul și celelalte elemente ale grădinii: aleile, fântâna sau cascada, foișorul sau chiar piscina.
Rolul aleilor este de a oferi acces spre casă, spre grădina cu flori sau spre foișor. Acestea trebuie construite în asociere cu stilul casei, astfel încât le poți pava cu pietre, lemn, dale, pietriș sau cărămidă, le poți delimita cu garduri vii sau cu flori sau ghivece, le poți marca cu felinare cochete sau chiar cu șiraguri de lumini suspendate.
Foișorul depinde, în primul rând, de spațiul disponibil. Pentru piscina poți opta pentru o improvizație temporară, dacă nu ai o curte suficient de mare. Iată opțiunile de care poți beneficia:
- Formă: octogonale, pătrate, ovale și dreptunghiulare – sunt cele mai comune forme.
- Barele și balustradele: Alege stilul bridelor și balustradelor, fie din vinil, fie din lemn.
- Acoperiș: Decide între standard, cupolă, acoperișuri de pagodă și acoperișuri în straturi.
- Podele: De la cedru, la compozit din lemn de rășinoase, ai o mulțime de variante. Podelele aparte includ ardezie, mahon, nuc, PVC celular și multe altele.
Adu un punct focal în grădina ta cu o fântână. Aceasta este ușor de instalat, dacă ai o sursă de apă. Poți alege dintre multe tipuri de materiale, precum ciment și ceramică, pană la rășină. De asemenea, poți alege între fântâni de podea sau pereți. Pentru început, determină sursa de alimentare. Preferi sisteme solare sau electrice? Alege, apoi, zona perfectă în apropierea sursei de alimentare. Dacă alegi sisteme solare, selectează un spațiu care are șase sau mai multe ore de lumină directă a soarelui pe zi. Locurile umbrite sunt ideale. Caută un loc de același nivel în grădină sau crează unul. Poți poziționa fântâna pe câteva pavele. Dacă nu ai o locație la nivel, ia în considerare o fântână montată pe perete. Dacă îți plac sursele de apă, dar stilul casei nu merge cu o fântână, optează pentru o cascadă sau un mic bazin cu pești.
În privinta piscinei, ai de ales între una construită în pămant, ce necesită un plan bine pus la punct dar și autorizații, una terestră ce poate fi realizată chiar și cu ajutorul unui container maritim sau una gonflabilă, practică și sezonieră, insă nu atât de estetică.
Mobilierul de grădină trebuie să fie rezistent, astfel încât să nu se deterioreze din cauza razelor solare. În plus, gândește-te și la intemperiile care pot strica băncuțele și mesele de grădină, așa că achiziționează ceva ușor de montat și de demontat, mobile și modulare.
Tu cum intenționezi să-ți amenajezi grădina?
Sursa foto: Unsplash