Rolul ventilatorului din baie
Potențiale probleme ale ventilatorului din baie
Opțiuni de ventilatoare
Recomandări pentru ventilatoare
Cum acționează un ventilator
Specificații pentru ventilator
Alege un ventilator certificat
Alegerea locului pentru ventilator
Alegerea dimensiunii ventilatorului

Un ventilator de aerisire pentru baie este un dispozitiv de ventilație mecanică ce utilizează aerul din exterior prin intermediul unui furtun flexibil, extrăgând umiditatea, mirosul și fumul din interiorul băii și dispersându-l în afară, prin acest proces îmbunătățindu-se calitatea aerului din încăpere. În plus, cele mai bune ventilatoare nu trec cu mult peste prețul de 100 lei.

1. Rolul ventilatorului din baie

Un ventilator pentru baie poate fi un element important al fiecărei băi din casă. Ai putea crede că scopul său unic este cel de a evacua mirosurile din încăpere, dar, de fapt, eficiența sa maximă se vede în îndepărtarea aerului cald și umed din interiorul băii spre exterior.

Aerul cald și umed nu favorizează doar apariția mucegaiului, ci poate chiar provoca deteriorarea unei băi. Dacă nu ai un ventilator de baie și ai observat că în baia ta miroase neplăcut, probabil că trebuie să instalezi un ventilator de baie.

 2. Potențiale probleme ale ventilatorului din baie

61dc3f27c2b37607fba258f2214e8d5f

Fără ventilator de baie, băile sunt susceptibile la umiditate excesivă, care crește șansele de deteriorare a elementelor și corpurilor de mobilier. Aerul cald și umed, menținut astfel de aburii produși de funcționarea apei calde, este mediul perfect pentru apariția mucegaiului și a microorganismelor.

Umiditatea ridicată din încăperi poate, de asemenea, să deterioreze materialele din interiorul  camerei, cum ar fi peretele, vopseaua de perete și decorațiunile, ca să nu mai vorbim de ușa de acces. Pentru o baie sigură și sănătoasă, apelează la ventilație.

  3. Opțiuni de ventilatoare

Ventilatoarele de baie se găsesc într-o varietate de stiluri și culori. Uneori, acestea au opțiuni de iluminare sau chiar de încălzire. Ventilatoarele sunt, de obicei, controlate de un comutator cu un singur pol sau de un timer montat pe perete. Plasarea ventilatorului variază în funcție de încăpere: poate fi poziționat lângă toaletă sau în centrul spațiului.

156611

27,99 lei Sursa: praktiker.ro

 4. Recomandări pentru ventilatoare

După ce ai montat ventilatorul de baie, asigură-te că clapeta de ventilație este instalată corespunzător pentru a fi închisă atunci când ventilatorul nu este utilizat. Acest lucru împiedică aerul rece din exterior să intre în baie. De fapt, furtunul flexibil trebuie izolat bine pentru a evita formarea condensului de la diferența de temperatură dintre temperatura interioară, din încăpere, și cea exterioară.

 5. Cum funcționează un ventilator

Ventilatorul de baie extrage aerul din interiorul încăperii și îl aruncă în exterior. Acesta scoate aerul printr-un furtun flexibil din plastic, care este atașat la carcasa ventilatorului și la orificiul de ventilare. Acest ventil este tăiat în perete sau pe acoperiș și se atașează la exterior cu ajutorul a patru șuruburi și al unui șurub de silicon. Furtunul flexibil este conectat la conductele de aluminiu atașate carcasei ventilului din plastic, care evacuează aerul din încăpere în exterior.

Ventilatorul poate fi cuplat și la un geam sau la coloana de ventilare a blocului.

 6. Specificații tehnice pentru ventilator

Instalează un ventilator pentru baie într-o cameră de toaletă închisă.

Instalează ventilatoarele de aerisire aproape de duș sau cadă, dacă este posibil.

Camerele cu tavan înalt pot necesita aerisire suplimentară.

Alege ventilatoarele de înaltă calitate, certificate și testate din punctul de vedere al zgomotului.

 7. Alege un ventilator certificat

Produsele sunt testate independent și certificate pentru a îndeplini standardele specifice industriei. Cele dimensionate și instalate corespunzător vor produce o ventilație adecvată pentru calitatea aerului.

 8. Alegerea locului pentru instalarea ventilatorului

7512652bb448f76c3b6e4191f50941d6

În primul rând, se recomandă ca ventilatorul să fie amplasat în zona din baie care este expusă la cea mai mare umiditate. Aceasta este de obicei zona de deasupra căzii sau dușului. Scopul ventilatorului este în primul rând îndepărtarea aerului umed, care poate provoca daune deoarece favorizează apariția condensului și a mucegaiurilor, de aceea e important să fie cât mai aproape de sursă.

Poți amplasa ventilatorul direct deasupra bazei de duș sau deasupra căzii, dar este suficient să îl poziționezi oriunde în apropierea zonei de îmbăiere. În cazul în care baia este dotată și cu o cadă, și cu un duș sau cu un duș și o cadă cu hidromasaj, ventilatorul ar trebui să fie montat undeva între cele două elemente.

Apoi, planifică amplasarea ventilatorului astfel încât conducta să aibă cea mai scurtă și cea mai directă rută spre acoperiș sau spre aerisirea de perete. Cel mai bine este dacă ventilatorul se află la mai puțin de 6 metri de capul ventilatorului exterior, unde aerul umed este aruncat în exterior, cu cel mai drept traseu posibil. Tuburile de scurgere mai lungi de atât fac ventilatorul mai puțin eficient și astfel crește probabilitatea de condensare în interiorul canalului.

Evită să evacuezi printr-un perete sub un coronament (proeminența acoperișului), deoarece acesta poate prinde umezeală sub consola de evacuare.

 9. Alegerea ventilatorului

Începe prin a măsura baia, apoi înmulțește valoarea obținută în metri cubi cu 10, pentru a afla capacitatea optimă necesară a ventilatorului pe care trebuie să îl montezi. În principiu, o baie de dimensiuni medii are nevoie de un aparat cu debit de 160 mc/h.

În privința zgomotului, alege un ventilator care produce sub 40 de decibeli, pentru confort sonor, atunci când funcționează. Există modele dotate și cu senzori de umiditate, astfel că, atunci când faci baie, ventilatorul își va mări automat puterea de ventilație. De aceea, este recomandat unul pe mai multe viteze, cu un sistem de siguranță care să oprească motorul, în caz de supraîncălzire, și cu o garanție de doi ani.

Iată cât de ușor poți alege ventilatorul, un aparat micuț, dar cu un rol important și cu o capacitate de protecție esențială pentru păstrarea băii în condiții optime.

Sursa foto: Shutterstock și Praktiker.ro

Total
33
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda