Cum alegi cabina de dus ideala

Deseori, atunci când ai de amenajat o locuință, descoperi faptul că baia este spațiul care îți ridică cele mai multe probleme. De obicei, baia este și cea mai mică încăpere din casă, iar acest lucru nu este deloc un avantaj. Pe deasupra, trebuie să ții cont și de toate instalațiile și soluțiile tehnice pe care le ai dispoziție, lucru care îți limitează alegerile. În cazul în care te confrunți cu astfel de probleme, noi îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a face alegerea cea mai bună în ceea ce privește spațiul de baie și duș: cabina de duș cu cădiță.

Când este mai avantajos să alegi o cabină de duș în locul unei căzi?
Din ce este compusă o cabină de duș?
Criterii pentru alegerea unei cabine de duș
Curățarea și întreținerea cabinei de duș
Cum se montează o cabină de duș cu cădiță
Idei pentru amenajarea unei băi cu cabină de duș

Când este mai avantajos să alegi o cabină de duș în locul unei căzi?

Deși imaginea unei căzi mari în care poți sta tolănit confortabil și în care te poți reculege după o zi plină pare ideală, realitatea este că majoritatea dintre noi nu prea avem spațiul necesar pentru a ne transforma baia într-un spațiu de relaxare. Majoritatea băilor din blocurile autohtone nu depășesc 5 mp. Limitările legate de spațiu devin astfel principalul considerent de care trebuie să ținem cont la achiziționarea unei cabine de duș în locul unei căzi clasice. Prin alegerea unei cabine de duș poți economisi chiar și 1 mp.

În funcție de dorințele și nevoile tale, pe piață există o mare varietate de cabine de duș din care poți alege. Există sisteme de deschidere și acces potrivite pentru orice tip de spațiu, forme diferite, accesorii diferite, cabine cu hidromasaj și chiar cu radio.

cabina de dus transparenta

Un alt avantaj este faptul că poți cumpăra cabina și cădița de duș atât împreună, cât și separat. Așadar, atunci când îți dorești sau ai nevoie, poți înlocui doar una sau alta.

În privința consumului de apă, se pare că atunci când faci duș nu consumi neapărat mai puțină apă decât la o baie clasică în cadă. De fapt, poți să consumi chiar mult mai multă.  

Pe de altă parte, o cabină de duș în care stai în picioare nu te încurajează să pierzi timpul în baie, iar în situația în care optezi în mod voluntar pentru duș, consumul de apă poate fi mult mai ușor controlat, mai ales în situația în care alegi și un cap de duș cu debit redus sau reglabil.

Din ce este compusă o cabină de duș?

În funcție de model, cabinele de duș pot avea diverse tipuri de componente.

În general, orice model va trebui să includă șine de rulare, profile pentru perete, profile laterale, geamuri fixe, uși, balamale, blocator pentru ușă, cheder și garnituri pentru uși, mâner, precum și diversele șuruburi, dibluri sau căpăcele necesare montajului, precum și alte accesorii. Unele dintre modele vin cu tot cu cădițe și cu baterii pentru duș.

Majoritatea cabinelor de duș se fabrică din acril sau din metal cromat, iar pereții pot fi din PVC sau din sticlă. În cele mai multe cazuri sticla este securizată, aceasta putând fi transparentă simplă sau serigrafiată cu diverse imprimeuri. Sticla are grosimi ce variază între 3 și 8 mm, iar de la 5 mm în sus vorbim deja de o opțiune rezistentă și de calitate.

În ceea ce privește cădițele, acestea sunt cel mai des fabricate din acril (cea mai ieftină variantă) sau ceramică (ceva mai costisitoare), dar există și modele din compozit, marmorită sau piatră naturală. Ele se pot îngropa în pardoseală sau pot fi montate pe piciorușe – caz în care trebuie să te asiguri că scurgerea se face exact în locul potrivit și că sifonul este unul compatibil.  

Este bine să aveți în vedere și faptul că elementele de plastic sunt cele care se deteriorează cel mai repede.

Criterii pentru alegerea unei cabine de duș

Locul de amplasare

În general, cabinele de duș sunt amplasate într-un colț al băii, iar modelul cu două laturi și cu profilul semirotund sau pătrat este cel mai întâlnit. Cu toate acestea, există și situații în care colțurile băii sunt inaccesibile, fiind nevoie de o cabină cu trei laturi sau de un model a cărui cabină se montează între trei pereți. În acest caz avem parte de cea mai simplă soluție tehnică, o cabină de duș frontală (în esență, o cădiță cu paravan), care se poate realiza pe dimensiuni cuprinse între 70 cm și 150 cm.

Dacă vrei o soluție cât mai simplă, poți opta și pentru o cabină de duș fără cădiță, însă în acest caz ai neapărat nevoie de o pardoseală înclinată spre scurgere, pentru a nu umple de apă toată baia.

Dimensiunile

Dimensiunile spațiului disponibil îți vor oferi și ele un criteriu de departajare între mai multe variante. Cabinele de duș sunt de obicei realizate pe dimensiunile 70×70 cm, 80×80 cm sau 90×90 cm, corespunzătoare cădițelor aferente, dar există și dimensiuni atipice, pentru cei care au mai mult spațiu la dispoziție și își doresc altceva. Este bine să fii atent și la înălțime: de obicei, aceasta trebuie să fie în jur de 200 cm, indiferent cât măsoară celelalte laturi. 

Forma
cabina de dus patrata

Cabinele și cădițele de duș pot fi semirotunde, pătrate sau dreptunghiulare.

Dintre aceste variante poți alege în funcție de considerentele estetice, pentru a se armoniza cu designul general al băii. Totuși, e bine să ai în vedere că, în cazul unei băi micuțe, forma semirotundă te ajută să mai economisești puțin spațiu.

Sistemul de deschidere a ușilor

Accesul în cabina de duș se poate face în două moduri diferite.

Varianta care economisește cel mai mult spațiu este cea cu uși culisante. Ușa culisantă care nu se deschide în exterior, ci este compusă din module care glisează unul în spatele celuilalt permite scurgerea apei în cădiță fără vreun risc de a uda exteriorul. Ușa care culisează spre interior nu permite nici ea scurgerea apei în afara cădiței, dar oferă o deschidere mai mare pentru acces.

Varianta cu ușă pivotantă este mai durabilă și oferă o deschidere de acces și mai mare. Dacă alegeți un model cu uși care se deschid în exterior, trebuie să vă asigurați că aveți spațiu suficient pentru ea și că nu îi stă în cale vreun obstacol. Sistemul cel mai simplu nu are balamale, însă în cazul versiunii cu balamale există și posibilitatea de a bloca ușa în poziția închis și de a o ridica la deschidere pentru a proteja garnitura de jos.

Posibilitatea de reglare a profilelor de perete

Posibilitatea de reglare a profilelor de perete poate fi un criteriu important în contextul în care în multe dintre locuințele noastre pereții nu sunt complet drepți și nu toate unghiurile sunt de 90 de grade. Profilele reglabile pot asigura etanșeitatea atunci când condițiile spațiului de amplasare a cabinei nu sunt ideale.

Accesoriile și funcționalitățile

cabina de dus cu lumina

Despre accesorii și funcționalități începem să vorbim în momentul în care ceea ce te interesează nu este doar să te speli rapid, ci să folosești dușul și ca spațiu de relaxare și confort. În acest sens, te poți gândi în primă instanță la o cabină de duș cu hidromasaj, care este considerată deja un produs de lux și este mai pretențioasă în ceea ce privește întreținerea.

În afară de duzele pentru hidromasaj, există multe alte dotări pe care le poate avea o cabină de duș: diferite lumini, etajere, sistem audio, radio, telefon sau panouri de comandă touchscreen.

Etanșeitatea

Nu în ultimul rând, etanșeitatea cabinei de duș este un alt element care trebuie luat în considerare pentru o achiziție bună. Etanșeitatea se realizează printr-o îmbinare perfectă a elementelor constructive ale spațiului de duș, iar sistemul de garnituri este esențial pentru atingerea acestui scop. De asemenea, o cădiță de duș înaltă este o alegere bună pentru a nu-ți mai face griji cu privire la cantitatea de apă folosită sau la direcția în care este îndreptată.  

Curățarea și întreținerea cabinei de duș

Cabinele și cădițele de duș sunt confecționate din materiale care permit curățarea în modul cel mai simplu și ușor. Cu toate acestea, depunerile de săpun și de calcar trebuie curățate periodic.

Cea mai rapidă și mai sigură soluție de curățare o reprezintă un amestec din câteva linguri de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de ceașcă de oțet, astfel încât să rezulte o pastă albă. Pasta se aplică pe geamurile cabinei și se lasă să acționeze aproximativ 10 minute. Cada poate fi curățată și ea pulverizând oțet pe toată suprafața și lăsându-l să acționeze timp de 15 minute.

Cu toate acestea, când achiziționezi cabina și cădița este bine să te interesezi la comerciant sau la producător în privința substanțelor și metodelor de curățare cele mai potrivite pentru materialele din care sunt făcute cabina și cada alese de tine.  

Cum se montează o cabină de duș cu cădiță

Având în vedere că există atât de multe modele diferite, fiecare cabină sau cădiță de duș va veni împreună cu instrucțiunile de montare specifice.

Primul pas va fi întotdeauna identificarea tuturor pieselor prin confruntarea cu lista acestora și cu desenul corespunzător. Nu începeți instalarea înainte să vă asigurați că nu lipsește nicio componentă sau că niciuna din piese nu are probleme de calitate sau nu a suferit deteriorări în timpul transportului.

De asemenea, înainte de a începe instalarea mai trebuie să aveți la îndemână cel puțin o cheie, o șurubelniță în cruce, o șurubelniță dreaptă și o nivelă.

Se va începe întotdeauna cu poziționarea cădiței în așa fel încât să fie perfect aliniată cu scurgerea, apoi vor fi montate geamurile fixe și cele mobile, apoi garniturile, accesoriile și, la final, instalația de apă.

O idee mai clară privind montarea unei cabine de duș cu cădiță vă puteți face urmărind acest material video:

Totuși, dacă nu sunteți genul de persoană îndemânatică și cu înclinații tehnice sau dacă pur și simplu nu aveți destul curaj, soluția cea mai sigură este să chemați un instalator care să se ocupe de tot. Riscul unor inundații în cazul unei instalații proaste este destul de mare, iar dacă se ajunge la așa ceva, va fi oricum nevoie să chemați un specialist.  

Idei pentru amenajarea unei băi cu cabină de duș

Dacă vrei să vizualizezi mai ușor cum ar putea arăta baia ta cu o cabină de duș în locul unei căzi, îți oferim mai jos o serie de idei care să te inspire.

Concluzia noastră: nu-ți face griji, o cabină poate arăta minunat într-o baie de orice dimensiuni și nu presupune neapărat un rabat de la confort în comparație cu o cadă.  

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda