Dacă eşti pe punctul de a-ţi decora sau redecora grădina, împarte această activitate pe paşi şi dedică o zi fiecăruia, pentru a cerceta şi a alege cele mai potrivite soluţii. Vei încheia săptămâna cu un rezultat spectaculos şi satisfacţia că a fost în întregime meritul tău:

Gândeşte-te la activităţile pe care le desfăşori în grădină
Alege un stil unitar pentru toate decoraţiunile
Analizează materialele rezistente la intemperii şi raze solare
Nu uita de importanţa luminii
Decorează inclusiv intrarea în grădină
Foloseşte-te de plante ca ornamente
Alege bine culorile
Galerie foto

Gândeşte-te la activităţile pe care le desfăşori în grădină

Orice grădină este un spaţiu de relaxare, dar amplasarea ei presupune anumite condiţii. Spre exemplu, o curte din spate oferă mai multă intimitate şi-ţi oferă şansa să desfăşori activităţi pe care poate nu le-ai face la fel de detaşat în văzul trecătorilor: plajă, grătar, yoga, jocuri începând de la badminton până la twister sau dormit într-un hamac.

Dacă trebuie să te rezumi la o grădina din faţă, îngrădită de un gard viu scund sau unul al cărui model permite vizibilitatea din exterior, atunci gradina va avea scop decorativ. Dar asta nu te împiedică să amplasezi şi o măsuţă cu scaune sau o băncuţă.

Gândeşte-te la modul cum preferi să îţi petreceri timpul afară şi oferă spaţiu acestei activităţi, atât timp cât gradina îţi permite, fie că este vorba de lectură, sport, relaxare în aer liber sau socializare.

Spre exemplu, dacă îţi plac filmele şi serialele şi ai o curte interioară încăpătoare, atunci pregăteşte o pătură călduroasă, câteva pernuţe comode, împrăştie felinare sau agata un şirag de lumini pe un copac, pregăteşte proiectorul pe un zid fără ferestre şi gata. Seara cinefilă în grădina este pregătită să înceapă.

Lasă loc şi decoraţiunilor sezoniere, precum cele de Crăciun sau de Halloween.

Alege un stil unitar pentru toate decoraţiunile

Conceptul de fir roşu se referă la o continuitate estetică în amenajare, iar grădina nu face excepţie. Chiar dacă te-ai îndrăgostit de o vază de metal în stil industrial, dar îţi place şi o băncuţă shabby chic, încearcă să găseşti un echilibru vizual atunci când alături decoraţiunile, reflectând în acelaşi timp şi stilul casei.

Există într-adevăr şi stilul eclectic, ceea ce permite combinarea unor obiecte din stiluri diferite, dar acesta este dificil de realizat, tocmai pentru că e greu să obţii un rezultat vizual bun, fără să ai cunoştinţe din toate stilurile ce compun stilul eclectic.

Dacă ai o casă în stil rustic, poţi continua la fel şi în grădină, cu:

  • Obiecte din lemn nefinisat, precum tabureţi realizaţi din trunchiuri de copaci sau căsuţe pentru pasarele;
  • Foişor din lemn;
  • Ghivece cu muscate;
  • Lăzi de lemn cu flori de câmp;
  • Găleţi cu liliac;
  • Grătar din cărămidă roşie;

Dacă îţi doreşti o grădină în stil vintage, gândeşte-te la stilul shabby chic, cu:

  • Scaune vechi şi uzate dar funcţionale; dacă nu mai sunt funcţionale le poţi folosi ca suport pentru ghivece;
  • Ustensile de grădină uzate la vedere; dacă au urme de rugină, cu atât mai bine;
  • Scări din lemn pe care să aşezi ghivece de flori;
  • Băncuțe din fier forjat cu ornamente dantelate şi pernuţe cu teme florale;
  • Căsuţe pentru pasarele vopsite în culori pastel cu intrare sub formă de inimioară;

Pentru o grădină feng shui, fii atent la la poziţionarea decoraţiunilor în funcţie de punctele cardinale. O grădină aflată în nord-vest este perfectă pentru primirea oaspeţilor şi socializare, aşa că aşază acolo multe băncute şi masă şi scaune. Dacă gradina este în punctul opus, în sud-est, atunci amplasează o fântână arteziană pentru a stimula bunăstarea. O grădină poziţionată în vest este perfectă pentru yoga şi un loc de joacă, aşa că accentuează acest tip de decoraţiuni iar dacă vrei longevitate, aşază în grădina estică un dragon din lemn.

O grădină japoneză nu conţine doar trandafiri japonezi si pomi de cireş, dar şi bonsai şi decoraţiuni din bambus precum paravane sau băncuţe. Mobilierul este scund şi plat, fără ornamente, iar potecile sunt pietruite. Poţi amplasa statui din piatră dar şi un bazin de apă în care să se regăsească petale roşii de flori.

Stilul modern al grădinii presupune linii drepte sau rotunjite, atât la mobilier cât şi la decoraţiuni, ornamente metalice, precum ghivece sau felinare, scaune slim din ratan, leagăne sau balansoare din lemn, chaise longue-uri şi lămpi solare.

Stilul francez de grădină presupune o preţiozitate aparte şi opulenţă:

  • Plante aşezate simetric, musai luxuriante sau de dimensiuni mari;
  • Fântâna arteziană aşezată central sau pe un zid exterior; poate avea şi forma unui animal;
  • Mobilier din fier forjat;
  • Dacă există spaţiu, rânduri de lavandă;
  • Arbuşti tunşi în forme ovale sau în triunghiuri perfecte;

Analizează materialele rezistente la intemperii şi raze solare

Multe dintre piesele de mobilier sau decoraţiunile folosite în interior nu pot rezista afară, din cauza faptului că sunt realizate dintr-un material vulnerabil în fata intemperiilor şi razelor solare. Alegerea ta va determina durabilitatea, greutatea şi textura elementelor decorative.

Cele mai recomandate materiale pentru astfel de obiecte sunt plasticul, metalul, cărămida (dar nu cea aparentă pentru că aceasta este creată special pentru interioare), betonul sau ratanul. O alegere la fel de inspirată ar fi şi fibra de sticlă.

Decoraţiunile de grădină pot fi chiar şi ecologice, folosindu-te de upcycling. Spre exemplu, din nişte cauciucuri vechi poţi realiza un container pentru flori sau chiar un fotoliu de grădină.

Pentru a te asigura de rezistenţa lor, poţi să le tratezi cu substanţe special create pentru a le apăra de intemperii sau de razele solare (atenţie, chiar şi lacul transparent le poate schimba uşor culoarea) sau le poţi vopsi cu un produs destinat mediului exterior.

Poţi afla mai multe despre materiale şi din articolul nostru despre mobilier de grădină.

Nu uita de importanţa luminii

Şiragurile de lumini, lămpile solare sau felinarele pot fi decoraţiunile care completează aspectul desăvârşit al grădinii. Atunci când planifici amplasarea unui şirag de lumini, nu pierde din vedere că acesta trebuie să ajungă la o sursă de electricitate bine acoperită şi să fie suficient de lung pentru a putea fi pus acolo unde îţi doreşti. Îţi recomandăm să apelezi la un electrician pentru a te asigura că proiectul nu te pune în pericol. Un şirag de lumini poate ornamenta chiar şi un cort improvizat cu ajutorul unui copac, cum vei vedea în galeria noastră foto.

Dintre elementele ce ar fi bine să fie luminate ar fi poarta de intrare, cărarea ce duce spre casă, scările ei (dacă se aplică), anumite decoraţiuni precum statui sau fântână arteziană, ori băncuțele. Poţi folosi lumini LED pentru economie şi poţi alege un sistem cu senzori pentru a lumina doar atunci când este nevoie. Lumina solară este o altă idee bună, mai ales pentru lămpi, pe care le găseşti la Jysk.

Chiar dacă îţi place ideea de lumini în grădină, nu exagera cu ele. Amplasează-le doar acolo unde este nevoie: pentru a nu te împiedică pe întuneric sau pentru a marca o zonă precum cea de socializare sau decoraţiunea principală. De asemenea, alege lumini calde, ele te ajută să te relaxezi şi contribuie la o ambianţă confortabilă.

Decorează inclusiv intrarea în grădină

Intrarea în grădină nu trebuie doar asigurată împotriva intruşilor, dar şi decorată. Numărul străzii poate fi un ornament în sine, dacă în loc de unul clasic pui decoraţiuni de lemn suspendate de o crenguţă. Poţi pune pur şi simplu un ghiveci cu flori pe care să scrie numărul străzii, în dreptul uşii. Dacă apreciezi umorul, poţi pune plăcute amuzante care să înlocuiască “atenţie, câine rău”. Ce spui de o plăcuţă cu “Atenţie! Câinele nu e rău, dar nu stă bine cu nervii.”

Uşa poate fi decorată cu coroniţe de flori, cu felinare laterale sau chiar cu plante agăţătoare, care să o îmbrace.

Foloseşte-te de plante ca ornamente

Că tot vorbim de plante ca decoraţiuni, foloseşte-te de ele pe toată suprafaţa grădinii pentru un aspect cât mai plăcut. În cele din urmă, asta ar trebui să fie scopul suprem al unei grădini: florile.

Sunt la modă scările ca suport pentru ghivece, iar în acestea poţi include şi accesorii care reacţionează la vânt precum fluturi sau moriști. Cutiile de metal vopsite sau coliviile pot fi ghivece foarte stylish pentru flori.

Florile din pământ pot acţiona perfect ca decor, atâta timp cât sunt plantate conform unei scheme estetice, în funcţie de formă, înălţime şi culoare. Ia în calcul şi o grădină verticală dacă spaţiul nu te ajuta. Avem mai multe informaţii în acest articol.  

Alege bine culorile

Cea mai simplă regulă este să te asiguri că cel puţin o culoare a plantelor tale se repetă. Acesta lucru oferă ritmicitate grădinii şi are un efect unitar, evitând impresia că plantele au fost puse la întâmplare. Dacă ai o pasiune pentru o culoare, adună mai multe tipuri de flori de aceeaşi culoare, în nuanţe sau tonuri diferite. Nu exagera însă cu cantitatea, culorile tari pot obosi ochiul. Foloseşte acest truc mai mult ca accent. Joacă-te cu forma şi cu înălţimea lor, nu le pune pe toate la fel.

Poţi aplica această regulă şi în privinţa containerelor. Pune câte o pereche de ghivece de aceeaşi culoare în mai multe părţi ale grădinii şi vei vedea cum se leagă toate elementele cu ajutorul lor.

Galerie foto

Pentru şi mai multă inspiraţie, ţi-am pregătit o galerie foto care să te ajute să decizi cum va arăta grădina ta.

Care este primul lucru pe care îl vei comanda pentru ea?

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda