Decorarea unui apartament cu diverse soiuri de flori și plante decorative este pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă, prin efectul obținut. Aceste elemente naturale conferă pete de culoare, un parfum discret și texturi interesante oricărui spațiu, ca să nu mai spunem că au un efect relaxant dovedit. De asemenea, au darul de a transforma o simplă casă într-un cămin plin de viață, aducând un colțișor de natură chiar și într-un apartament auster, decorat într-un stil minimalist. Mai jos poți citi un ghid complet pentru cei care își doresc să dețină plante de apartament.
Cum alegi plantele potrivite pentru casa ta?
Cum se plantează florile de apartament?
Cum se îngrijesc aceste plante?
Cum se îngrijesc plantele în funcție de anotimp?
Tipuri de paraziți și combaterea lor
Top plante de apartament rezistente
Cum alegi plantele potrivite pentru casa ta?
Pentru a alege plantele ideale pentru apartamentul sau biroul tău, gândește-te la aspectul plantelor pe care le vrei în preajma ta, dacă îți plac cele care se mențin veșnic verzi sau poate le preferi pe cele care înfloresc adesea. Apoi trebuie să iei în calcul și mărimea plantelor și modul în care acestea s-ar încadra în spațiul disponibil din casă.
Pe lângă criteriile care țin de plantele propriu-zise, cântărește bine gradul tău de pricepere în domeniul grădinăritului și timpul pe care ești dispus să-l aloci acestor plante florale. În funcție de acest aspect, poți apoi să optezi pentru plante mai mult sau mai puțin pretențioase.
Printre cele mai rezistente soiuri se află plantele agățătoare, cactușii sau ficușii, iar Limba Soacrei, Voalul Miresei sau Violetele africane sunt unele dintre florile care cresc aproape în orice condiții, necesitând un nivel minim de îngrijire. În schimb, printre florile care sunt ceva mai dificil de îngrijit, se numără Floarea Cerceluș (Fuchsia), Orhideea, Gardenia sau Cyclamenul ori alte plante frumoase cunoscute pentru coloritul deosebit al petalelor lor.
Pe lângă timpul acordat, florile mai depind și de anumite condiții speciale de mediu, indiferent de anotimp. Majoritatea plantelor se dezvoltă cel mai bine într-o zonă bine iluminată, cu o temperatură moderată și o umiditate ușor crescută, dar sunt și suficiente excepții de la această regulă. Așadar, alegerea plantelor ar trebui să se facă și în funcție de gradul de luminozitate și calitatea aerului din apartamentul tău.
În general, plantele care înfloresc au mai multă nevoie de lumină și apă decât cele care se mențin verzi toate sezoanele. În schimb, ferigile, ficușii, florile cățărătoare, plantele aromatice, care sunt mai puțin pretențioase, nu au nevoie de atât de multă lumină sau apă precum celelalte și trec mai ușor prin schimbările de anotimp și temperatură.
În funcție de aceste aspecte, poți decide dacă vrei să-ți decorezi casa cu plante mai ușor de îngrijit în orice condiții sau dacă preferi plantele mai delicate și mai rar întâlnite, a căror îngrijire reprezintă o provocare, dar și o răsplată pe măsură.
Cum se plantează florile de apartament?
Indiferent de plantele pe care le alegi, după ce le achiziționezi va trebui să le plantezi într-un ghiveci adecvat, care să fie suficient de spațios pentru ca fiecare plantă să crească nestingherită.
În primul rând, citește cu atenție instrucțiunile de îngrijire notate pe eticheta care însoțește fiecare plantă cumpărată și verifică dacă soiul ales are nevoie de anumite condiții speciale de plantare și îngrijire.
Ghiveciul trebuie să fie curat, pentru a te asigura că nu se transmit anumiți paraziți de la o plantă la alta. În plus, acesta ar trebui să aibă orificii care să permită scurgerea apei sau absorbția ei din farfurioara pusă la baza ghiveciului.
Apoi, înainte de a adăuga pământul special pentru plante, umple un sfert din ghiveci cu pietriș sau fragmente de lut, pentru a permite o bună aerisire a solului. După aceea, toarnă în ghiveci un pământ special de flori, care conține substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea plantelor și, mai important, nu conține paraziți care să-i atace rădăcinile și frunzele.
Înainte de a umple ghiveciul, plasează planta la câțiva centimetri sub nivelul solului și acoperă-i complet rădăcinile. Ai grijă să nu tasezi pământul prea tare, pentru a nu strivi rădăcinile și a permite totodată circulația apei și a aerului.
Ulterior, după ce planta crește suficient de mult, ghiveciul va trebui schimbat, înainte ca acesta să devină neîncăpător. Acest pas suplimentar ar trebui să aibă loc o dată la aproximativ doi ani, iar cea mai indicată perioadă este primăvara, când se întrunesc condiții optime pentru majoritatea plantelor. Floarea se scoate ușor din pământ când acesta este aproape uscat și se mută în noul ghiveci. Imediat după aceea, planta trebuie udată, iar cantitatea de apă necesară se adaptează la cantitatea de pământ din ghiveciul mai încăpător.
Cum se îngrijesc plantele de apartament?
Aceste condiții variază de la anotimp la anotimp, odată cu modificarea temperaturii și a umidității. Beneficiile principale asociate plantelor de apartament includ lumina, umiditatea (aerului) și udarea.
Necesarul de lumină
Primăvara și toamna, atunci când climatul este unul temperat, potrivit pentru majoritatea plantelor, acestea se îngrijesc conform indicațiilor. Pentru majoritatea plantelor, acest lucru înseamnă că trebuie ținute la lumină, pe pervazul ferestrei sau în lumină indirectă, conform instrucțiunilor.
În schimb, în timpul verii, acestea trebuie mutate din geam, pentru a nu se arde sub căldura intensă și lumina directă a razelor solare. Iarna se aplică opusul principiilor de îngrijire din timpul verii, iar majoritatea florilor ar trebui să beneficieze de cât mai multă lumină, din cauza zilelor mai scurte.
Temperatura din casă trebuie să fie una echilibrată, de asemenea, iar plantelor nu le priește să fie ținute în curent. În plus, pentru a crește în mod uniform, florile ar trebui rotite spre lumină din când în când, astfel încât să beneficieze din plin de lumina naturală. În general, îngrijirea plantelor de apartament nu necesită accesorii, echipamente sau produse specializate (poate doar mănuși pentru a evita murdărirea).
Aportul de apă
Primăvara este sezonul de vegetație activă, când plantele cresc într-un ritm accelerat și înfloresc. De aceea, solul lor ar trebui să se mențină permanent umed, dar nu îmbibat cu apă. În acest caz, unele flori au nevoie de apă o dată la 2 – 3 zile, iar altele ar trebui udate doar o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de tipul plantei.
Vara este unul dintre sezoanele care pun cele mai mari probleme, întrucât plantele trebuie udate adesea (chiar în fiecare zi) sau o dată la două zile pentru a nu se usca, în funcție de cerințele individuale.
Toamna și iarna, când plantele sunt într-un așa-zis repaus, acestea necesită apă doar o dată sau de două ori pe săptămână sau chiar mai rar, iar solul trebuie verificat întotdeauna, pentru a te asigura că apa de dinainte a fost deja absorbită.
Apa ar trebui să fie la temperatura camerei, indiferent de sezon. În plus, dacă ai această posibilitate, cel mai bine ar fi să folosești apă de ploaie, care să nu conțină calcar sau clor, sau apă prefiartă.
Fertilizarea plantelor
Pentru a menține aportul de substanțe nutritive pe care plantele și-l asigură din pământ, solul din ghiveci se înlocuiește o dată sau de două ori pe an, în funcție de vârsta și ritmul de dezvoltare al plantei.
De asemenea, primăvara și vara ar fi indicat să stimulezi creșterea florilor cu agenți de fertilizare speciali pe bază de azot, fosfor sau potasiu, pe care să îi amesteci în sol. Îngrășământul poate fi lichid, granulat, sub formă de baton sau pulverizator (verifică informațiile pe ambalaj pentru a fi sigur că produsele se potrivesc plantelor pe care le deții). Acesta se aplică respectând indicațiile și poate fi achiziționat din florării, fitofarmacii sau magazine specializate pentru grădinărit sau site-uri specializate (comanda îți vine, de regulă, în 1-2 zile).
Există și câteva soluții naturale homemade recomandate chiar de specialiști, cum ar fi presărarea unei linguri de zaț de cafea sau a unui strat de coji de ouă pisate și coji de banane mărunțite în stratul superior al solului.
Cum se îngrijesc plantele în funcție de anotimp?
Îngrijirea plantelor de apartament diferă în funcție de sezon. Dacă iarna este nevoie de mai puțină apă și mai multă lumină (cum este puțină ar trebuie să aibă acces cât mai mult) vara are nevoie de soare mai ales în primele ore ale zilei și apă din plin mai ales în partea a doua a zilei. Mai jos sunt câteva sfaturi utile pentru a avea grijă de plantele de apartament de iarna până toamna.
Cum ai grijă de plantele de apartament iarna?
În timpul iernii lumina soarelui se reduce cu cel puțin 50%. Plantele de apartament care cresc spre est sau nord în timpul verii trebuie să fie mutat spre sud pe durata iernii. Pe de altă parte, plantele îndreptate spre vest sau sud pe durata verii nu mai trebuie să fie mutate. Pentru a ajuta plantele de apartament să se adapteze la noile schimbări este bine să:
- Le muți cât mai aproape de fereastră
- Speli ferestrele pentru a asigura trecerea razelor de soare
- Ștergi praful de pe frunze pentru a absorbi cât mai ușor lumina soarelui
- Muți plantele într-o zonă cât mai însorită a încăperii
- Apelezi la becuri fluorescente (eliberează lumină dar ceva mai puțină căldură decât alte tipuri de becuri) și să le așezi la 10-30 cm de plante
În ceea ce privește temperatura, majoritatea plantelor de apartament preferă o temperatură de 18-24 grade Celsius pe timpul zilei și circa 12-18 grade Celsius pe timpul nopții. Temperaturile sub 10 grade Celsius pot pune probleme. Pentru a te bucura de plantele de apartament cât mai mult timp este bine să le ții cât mai departe de calorifer sau ferestrele care se deschid pe timpul zilei (mai ales după îngheț).
Multe case au o umiditate redusă pe timpul iernii (20-35%). Plantele de apartament, prin comparație, au nevoie de cel puțin 40-50%. Primele semne ale unei umidități reduse sunt vârfurile frunzelor care încep să devină cafenii. Umiditatea pe timpul iernii poate fi crescută punând un vas cu apă pe calorifer sau apelând la un umidificator.
Atunci când vine vorba de apă și cât de des trebuie udate plantele de apartament pe timpul iernii, problema principală este cantitatea mult prea mare de apă. În jur de 95% din plantele de interior necesită uscarea a 95% din sol înainte de udare. Înfige degetul în pământ până la o adâncime de 5 cm. Dacă este uscat trebuie să pui apă, dacă nu mai ai de așteptat. De asemenea, dacă menții umiditatea la 40-50%, udarea plantelor se poate face mai rar. Majoritatea plantelor de apartament nu au nevoie de fertilizare pe durata iernii.
Cum ai grijă de plantele de apartament primăvara?
Odată cu trecerea ultimului îngheț, majoritatea plantelor de apartament vor reîncepe să crească. Este recomandat să le muți într-un ghiveci mai mare (cu cel mult 2,5-5 cm mai mare în diametru) pentru a permite o nouă înflorire și răspândirea frunzelor. Dacă nu crezi că este cazul este suficient să îndepărtezi resturile uscate de frunze și să mai adaugi puțin sol.
Primăvara este ocazia perfectă pentru a adăuga îngrășăminte (uită-te la descriere pentru a vedea dacă produsul se potrivește cu categoria din care face parte planta ta de apartament) dintr-un magazin specializat (există o varietate destul de mare și de cele mai multe ori se creștere deoarece multă lume aplică tratamente diferite de ceea ce este nevoie în cazul acelor specii de plante din apartamentul lor), resturi animale sau compost organic (de exemplu, resturi de fructe uscate). Acum este și momentul pentru a îndepărta frunzele maronii, uscate sau îngălbenite pentru a face loc frunzelor noi.
Șterge frunzele verzi de praf (dacă lumina nu ajunge la ele, este blocată fotosinteza și respirația și ajung să se ofilească). Pentru a evita ruperea frunzelor, șterge-le una câte una, ținându-le cu un deget pe dedesubt pentru susținere.
Pentru a preveni apariția paraziților poți aplica o soluție de ulei de neem-apă în raport 1:2 (la o lingură de ulei de neem adaugă două de apă). Uleiul de neem este folosit datorită rolului său antibacterian, antiviral și antiparazitar și este considerat superior acelor insecticide luate din comerț (deoarece nu știi cum va reacționa planta la un produs pregătit în laborator). Pune acest amestec organic într-un pulverizator și aplică pe frunze pentru a preveni apropierea inamicilor. Rezultatele amestecului de ulei de neem apar după circa 1-2 zile de la pulverizare.
Tot la început primăverii este bine să muți ghivecele. Dacă ai ferestrele spre sud sau vest, plantele de apartament vor începe să primească mult mai multă lumină. Poți lăsa cactusul și alte plante tropicale/deșertice aici, însă restul plantelor de apartament trebuie mutate într-un loc în care să aibă acces dimineața la razele soarelui, însă să fie protejate de căldura dogoritoare de la prânz.
Cum ai grijă de plantele de apartament vara?
Plantele de apartament care iubesc umiditatea (de exemplu, epifitele, fittonia, calatea și majoritatea ferigilor) necesită udări frecvente pe durata perioadelor cu temperaturi extrem de mari. Este bine inclusiv să apelezi la un umidificator pentru a spori umiditatea aerului.
În ceea ce privește udarea, plantele de apartament necesită o udare regulată pe durata verii. Unele au nevoie de 2-3 udări pe săptămână, în timp ce altele necesită udări zilnice. Folosește degetul pentru a vedea dacă este uscat solul. De asemenea, dacă vezi spații goale între pereții ghiveciului și sol înseamnă că pământul s-a “tras” și că este nevoie de apă. Mai mult, dacă ai aer condiționat aerul va deveni repede uscat, la fel și solul.
Unele plante se ard ușor la soare așa că fii atent. În special cele îndreptate spre sud și vest vor avea parte de o doză suplimentară de vitamina D în zilele toride. Cum nu poți apela la creme de protecție solară, cea mai la îndemână variantă este să le muți în afara razelor directe ale soarelui, cel puțin după primele ore ale dimineții.
Dacă oamenii au un sistem integrat care ne ferește de supraîncălzire, plantele nu au acest avantaj, motiv pentru care este recomandat să închizi ferestrele la orele prânzului și să le deschizi din nou după-amiaza după ce a trecut valul de căldură.
Un alt lucru uitat de multă lume pe durata verii este fertilizarea. Dacă aceasta este recomandată primăvara pentru a stimula înflorirea, vara, mai ales pe caniculă nu ar trebui să apelezi la fertilizatori. Aplicarea acestor soluții va oferi un motiv de stres în plus plantei care nu este în faza de hrănire. Așteaptă până la răcorirea vremii (de exemplu, în zilele de după o ploaie) pentru fertilizare. Stresul pentru plante se manifestă prin subțierea frunzelor, mai ales ca urmare a expunerii prelungite la soare dogoritor, paloarea frunzelor, nuanțe de galben sau galben-maroniu precum și căderea frunzelor.
Cum ai grijă de plantele de apartament toamna?
Odată cu venirea toamnei oamenii încep să se îmbrace ceva mai gros. Plantele, la rândul lor, au nevoie de un plus de grijă. Schimbările în ceea ce privește expunerea la lumină și udarea fac tranziția spre sezonul rece mult mai ușoară.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să aduci plantele în casă (dacă stau pe balcon) înainte ca temperatura nocturnă să scadă sub 12,5 grade Celsius.
Un alt lucru important este lumina. Pe durata toamnei zilele încep să devină mai scurte iar lumina soarelui nu mai este la fel de puternică. Unele plante de apartament s-ar putea să trebuiască să fie mutate pentru a primi aceeași cantitate de lumină ca pe durata primăverii/verii. În loc să le ții pe măsuța de cafea, mută-le pe pervaz pentru un plus de lumină. Un alt truc recomandat de experți este să rotești plantele de-a lungul săptămânii pentru a te asigura că fiecare parte are acces la lumina naturală.
Apa este și ea importantă. Dacă primăvara sau vara plantele de apartament trebuie udate zilnic sau odată la 2 zile, toamna udarea trebuie să se rărească. Așteaptă măcar 2-3 zile, apoi încearcă solul înainte de udare. Unele plante au nevoie de 2-5 zile distanță între udări în timp ce altele (de exemplu, limba soacrei) trebuie udată odată la șase săptămâni pe durata toamnei (vara se udă la trei săptămâni).
Creșterea plantei începe să scadă toamna și iarna, așa că este bine să amâni fertilizarea în lunile de toamnă și iarnă și să te reapuci după primul îngheț.
Dacă planta și-a mărit dimensiunile pe timpul verii acum (în primele săptămâni din septembrie) este momentul potrivit pentru replantare. Alege ghivece mai încăpătoare și amestecă pământul de flori cu cel de grădină/pădure (plantele de apartament necesită un substrat ușor acid). Este bine de știut că unele plante care se înmulțesc prin bulbi necesită extracția acestora din ghiveci și păstrarea într-un loc întunecos (de exemplu, în garaj, pivniță sau debara) până la primăvară.
În fine, este posibil și chiar normal ca unele frunze să înceapă să cadă ca urmare a tranziției de la temperaturi mai mari la unele mai mici și de la un surplus de soare la o diminuare a luminii. Îndepărtează frunzele uscate sau care au căzut pentru a te bucura de o înflorire luxuriantă odată cu începerea primăverii.
Tipuri de paraziți și combaterea lor
Cea mai bună cale de a preveni apariția paraziților este să cureți ghivecele cu flori înainte de utilizarea lor, să dezinfectezi ustensilele de grădinărit și să ștergi periodic frunzele sau să le speli sub jet de apă.
Printre cei mai întâlniți paraziți ai plantelor de apartament se numără puricii, păduchii lânoși, acarienii sau afidele. Dacă aceștia ți-au infestat deja plantele, ei pot fi îndepărtați cu ajutorul soluțiilor cu insecticid pe care le poți cumpăra din magazinul de profil (poți chiar cere detalii cu privire la îngrijirea plantelor pe care le deții sau să apelezi la kituri complete de îngrijire a plantelor). Folosește insecticid o dată pe zi timp de 5-7 zile sau până la dispariția completă a paraziților (prelungirea folosirii insecticidului poate duce la ofilirea plantelor).
Metoda considerată cea mai eficientă implică scufundarea tulpinii și a frunzelor plantei afectate de paraziți într-o soluție cu câțiva litri de apă călduță și câteva lingurițe de detergent lichid. Ține planta și scufund-o (nu și rădăcina), rotind-o ușor în apă de câteva ori, repetând procedura în fiecare săptămână până când paraziții vor fi eliminați. În cazul plantelor mai mari și rezistente, stropește-le cu această soluție folosind un pulverizator și clătește-le sub jet de apă.
Top plante de apartament rezistente
Până nu demult plantele erau rezervate grădinarului sau persoanelor cu zeci de ani de experiență. Apariția plantelor de apartament a schimbat acest lucru. Se adaptează ușor indiferent de locație, lumină sau umiditate și sunt preferate de cei care își doresc să aibă mult verde în casă dar nu pot dedica mult timp îngrijirii. Mai jos poți vedea care sunt cele mai rezistente plante de apartament:
- Planta păianjen (Chlorophytum comosum) – este ușor de crescut chiar dacă nu te pricepi la grădinărit. Printre avantajele plantei păianjen se numără faptul că face flori ușor, este expresivă și are rol în purificarea aerului
- Dracena – nu necesită condiții speciale de creștere, iese ușor în evidență și poate reprezenta un element de decor în orice apartament
- Ficusul – poate crește până la 3 metri, are frunze mari, ovale și rezistă schimbărilor de temperatură, primăvara și vara putând fi ținut fără griji în exterior (pe balcon sau un pervaz extern)
- Crinul păcii (Spathiphyllum) – în momentul înfloririi te va încânta cu o serie de flori superbe de culoare albă. Se descurcă oriunde, chiar și într-un apartament umbros
- Feriga (Nephrolepis exaltata) – dacă ai un apartament cu umiditate mare, feriga poate fi aliatul tău dacă nu vrei să îți iei un dezumidificator. Suportă inclusiv lumina indirectă
- Sansevieria (Sansevieria trifasciata) – face parte din categoriile de plante cele mai puțin pretențioase. Îi priește un mediu uscat, nu trebuie udată des și nici nu necesită multă lumină
- Aloe Vera – pe lângă rolul decorativ, planta de aloe are și o utilizare terapeutică putând fi folosită mai ales atunci când vine vorba de infecții ale pielii
- Pana cocoșului (Aspidistra elatior) – supraviețuiește în condiții dintre cele mai vitrege chiar și în absența soarelui direct. Are frunze lungi sub formă de săbii și înflorește chiar și în casă
- Crăciunel (cactusul de Crăciun sau Schlumbergera truncata) – produce flori de la roz deschis la roșu în primele săptămâni ale iernii. Se dezvoltă bine în lumină slabă și suportă temperaturile scăzute
- Epipremnum – nu este nevoie sa te preocupi mult cu partea de întreținere; poate ajunge până la 3 m înălțime. Se udă rar și supraviețuiesc fără lumina directă a soarelui, dezvoltându-se chiar și în lumina artificială; face parte din categoria plantelor ornamentale
- Flori de apartament (din care poți realiza un aranjament inedit pentru a ieși din anonimat la aniversări) – garoafe și crizanteme (în special, crizantema crește nestingherită fără a cere cantități mari de soare sau apă)
Așadar, îngrijirea plantelor de apartament nu ar trebui să fie o procedură complicată și intimidantă. Ține cont de principiile și condițiile necesare pentru dezvoltarea fiecărui tip de plantă, iar cu ajutorul câtorva instrumente și cunoștințe esențiale vei putea transforma orice încăpere în propria ta oază de verdeață.