Bucătăria ta ar trebui să reflecte preferințele tale în materie de gătit, pentru a-ți face viața mai ușoară. Bucătăria standard, compusă din elemente de bază, e suficientă pentru început. Pe măsură ce capeți experiență, se vor contura anumite preferințe și vei putea să îți pui amprenta într-un mod util pentru tine.

Un studiu de la Universitatea din Cornell, citat de Food and Wine, a cercetat aceste preferințe și le-a clasificat în cinci categorii, numite de tipuri de „personalități” în bucătărie. Află în ce categorie te încadrezi și cum îți poți organiza bucătăria în consecință:

 1. Bucătarul generos

Atunci când gătești, nu gătești doar pentru tine. Familia și prietenii tăi se bucură la fel de mult de rezultatele muncii tale. Bucătarului generos îi face plăcere să gătească și optează de cele mai multe ori pentru feluri de mâncare care se bucură de apreciere printre cei dragi, cum ar fi mâncăruri tradiționale și prăjituri delicioase. Pentru bucătarul generos, mâncarea este o experiență socială.

Dacă te regăsești în această descriere, atunci urmează aceste sfaturi de organizare a bucătăriei:

 • Asigură-te că ai la dispoziție vase încăpătoare (tigăi, oale, vase pentru cuptor) ca să poți găti cantități mai mari.
 • Alege un frigider spațios, în care să poți depozita cantități mai mari de ingrediente.
 • Eliberează cât mai mult spațiu de pe blat, ca să te poți desfășura în voie atunci când gătești (depozitează aparate precum blendere și roboți de bucătărie în dulapuri).
 1. Bucătarul sănătos

Pentru tine, prioritatea atunci când gătești este ca mâncarea să fie sănătoasă și hrănitoare, chiar dacă asta înseamnă să eviți un număr mare de rețete gustoase, dar nesănătoase. Te orientezi adesea către ingrediente proaspete, folosești multe legume, pește și ierburi aromatice și eviți să gătești cu ulei încins, zahăr sau prea multă carne.

Iată câteva sugestii pentru bucătăria ta:

 • Folosește un gratar electric pe care să pregătești rapid legume și pește, fără ulei adăugat.
 • Optează pentru un set de recipiente în care să păstrezi cât mai organizate toate condimentele și ierburile tale aromatice.
 1. Bucătarul metodic

Precizia este importantă pentru tine. Atunci când gătești, îți place să respecți la literă instrucțiunile din rețete și nu crezi că bucătăria este locul potrivit pentru improvizații.

Uite câteva sfaturi ca să îți adaptezi bucătăria la aceste preferințe în materie de gătit:

 • Dotează-ți bucătăria cu ustensile de măsurat și cântar, pentru o precizie suplimentară.
 • Folosește un suport pentru cartea de rețete sau, dacă le preferi în format digital, pentru smartphone sau tabletă, ca să poți consulta mai ușor rețeta.
 • Investește în seturi de boluri de diferite dimensiuni, ca să poți pregăti toate ingredientele înainte să începi să gătești.
 1. Bucătarul competitiv

Dacă ești un perfecționist în bucătărie și nu îți place să fii întrecut de nimeni în acest domeniu, e posibil să te încadrezi în categoria bucătarilor competitivi. Acestora le place să își impresioneze musafirii cu rețetele lor inedite și atent realizate.

Iată câteva sugestii pentru bucătăria ta:

 • Ai nevoie de platouri și farfurii aspectuoase pe care să îți prezinți creațiile, dar și spațiu pentru acestea (ai putea să le dedici un sertar sau un mic dulap).
 • Stochează decorațiunile pentru rețetele tale (de la sosuri, la fulgi de ciocolată) în recipiente transparente de sticlă etichetate, ca să poți orna mai rapid orice rețetă.
 1. Bucătarul inovativ

Îți place să încerci feluri de mâncare noi și să experimentezi cu diferite ingrediente? Crezi că e plictisitor să respecți în totalitate rețeta și preferi să îți pui amprenta personală prin modificări proprii? Cel mai probabil, faci parte din rândul bucătarilor inovativi.

Iată câteva sugestii pentru bucătarii inovativi:

 • Interesul tău pentru instrumente și unelte noi înseamnă că bucătăria ta se va aglomera rapid. Sortează-le și organizează-le în cutii de depozitare.
 • Cu cât mai multe ingrediente proaspete la îndemână, cu atât ai mai mult posibilități. Folosește ghivece pentru plante și legume care pot fi crescute în interior, cum ar fi busuioc, pătrunjel, mentă sau ardei iuți

Sursă foto: Shutterstock

Total
32
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda