Floarea de colț sau Leontopodium alpinum este o plantă perenă care crește în zonele calcaros-muntoase, pe pajiștile însorite sau pe stânci. Floarea reginei, așa cum i se spune în mod popular, crește în Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Ceahlău, Bucegi și Retezat, iar în afara țării crește în zonele alpine din Franța și Italia, în Pirinei și în zonele înalte din Asia Centrală și de Est. La noi are statut de monument al naturii și este considerată floare protejată din 1933.

Cum se cultivă floarea de colț?
Cum se îngrijește floarea de colț?
Cum se înmulțește floarea de colț?
Galerie floare de colț

Cum se cultivă floarea de colț?

Floarea de colț este considerată simbolul dragostei și al purității iar legenda spune că tinerii erau obligati să suporte pericolele zonelor stâncoase pentru a reveni acasă cu o astfel de floare pentru iubitele lor. Astăzi, floarea de colț poate crește oriunde îi sunt asigurate condițiile necesare dezvoltării.

Dacă vrei să plantezi floare de colț în grădină sau în ghiveci trebuie să iei în considerare două lucruri: calitatea solului și lumina soarelui.

Planta are nevoie de un sol calcaros sau argilo-nisipos cu un pH de 6,5-7,5 pentru a se dezvolta armonios iar solul trebuie să fie bine drenat și să asigure hidratarea rădăcinii cel puțin o dată pe săptămână (apa nu trebuie să persiste la rădăcină deoarece riști să se ofilească). În lipsa unui sol potrivit poți amesteca două părți de nisip cu o parte de var și una de amestec de gunoi de grajd și turbă.

Pentru a evita excesul de apă, este bine să uzi floarea de colț cu ajutorul unei stropitoare (dacă uiți de ea și nu o uzi planta se va usca destul de repede). În timpul ploilor abundente, ea trebuie ferită de excesul de umiditate.

Cultivarea este tipică plantelor din familia sa (margareta și floarea-soarelui). Pune semințe de floare de colț în pământ la o adâncime de circa 4 cm și o distanță de 10-30 cm (în funcție de cât de mari vor crește florile) una de alta.

Plantarea se poate realiza în orice perioadă a anului cu excepția sezonul geros. Imediat după plantare, pământul trebuie udat ușor.

Primele plăntuțe apar după circa două luni, iar în această perioadă de creștere solul trebuie menținut ud (verifică cu ajutorul unui deget pentru a vedea cât de ud/uscat este solul la circa 2 cm adâncime). Este foarte posibil ca în primul an să nu apară flori, însă în al doilea acestea vor înflori pe durata verii.  

Pe timpul iernii, floarea de colț trebuie acoperită cu un strat de zăpadă, iar dacă acesta lipsește poți pune resturi vegetale (frunze uscate, bucăți mărunțite de lemn etc). Aceste resturi vegetale trebuie să aibă 2-3 cm adâncime iar odată cu venirea căldurii (pe la mijlocul lui martie) resturile pot fi îndepărtate.

Dacă, pe de altă parte, alegi să cultivi floarea de colț la ghiveci, pe lângă udarea regulată și accesul la razele soarelui este bine să eviți supraîncălzirea ghiveciului (de exemplu, plasarea sa într-un loc în care are acces la soare la prânz).

Cum se îngrijește floarea de colț?

În general, floarea de colț nu necesită îngrijiri speciale. Dacă o crești la ghiveci asigură-te că acesta are găuri pentru a permite scurgerea excesului de apă (dacă acesta există).

Verifică gradul de uscăciune și udă floarea minim o dată pe săptămână (în perioadele caniculare s-ar putea să fie nevoie de udări mai dese).

Pe parcursul iernii, floarea de colț poate fi adusă în casă (însă suportă și locuri răcoroase cu o temperatură de 3-5 grade Celsius) și poate chiar fi tunsă pentru a face loc viitoarei înfloriri (în perioada geroase se udă ceva mai rar). Solul calcaros și amestecul de gunoi de grajd îi asigură nutrienții astfel că nu mai este nevoie de îngrășământ chimic.

Principalii dăunători ai florii de colț sunt păianjenul roșu și musculița albă care pot fi combătute cu un amestec de insecticid (poți încerca mai întâi cu ulei de neem care are efect natural insecticid) și apă călduță. Este bine să eviți frunzele, tulpinile și florile, altfel riști ofilirea. Stropește, în schimb, solul, baza plantei și farfuriuța.

Cum se înmulțește floarea de colț?

Floarea de colț se înmulțește prin semințe sau divizarea rădăcinilor. Dacă îi asiguri condițiile necesare dezvoltării (apă, sol, soare), floarea de colț se va înmulți singură în ghiveci sau în grădina ta. Ulterior, poți extrage rădăcinile pentru a le replanta într-un alt loc al grădinii. Dacă vrei să colectezi semințele, acestea apar după înflorire (în perioada august-septembrie).

Floarea de colț nu este o plantă greu de cultivat, atât timp cât ții cont de indicațiile de mai sus. În cele mai multe cazuri în care înflorirea a eșuat, responsabil a fost solul. Multă lume folosește DOAR pământ de flori din comerț, însă pentru a permite dezvoltarea florii este nevoie și de îngrășământ natural (gunoi de grajd, var, cărbune). Urmând aceste sfaturi te vei putea bucura de forma inconfundabilă a florii de colț întreaga vară.

Galerie floare de colț

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda