O idee mai eficientă decât să te bazezi pe geamul de la bucătărie este să achiziţionezi o hotă capabilă să aspire aburul, grăsimea, fumul şi mirosul. Chiar dacă toate par să facă acelaşi lucru, rezultatele depind de tipul hotei, funcțiile ei, dar şi de alegerea acestui produs în raport cu bucătăria ta. O hotă potrivită îmbunătățește calitatea aerului din încăpere, oferă confort în timpul gătitului, reglează temperatura din bucătărie şi păstrează bucătăria curată. Iată câteva repere care te pot ajuta să-ţi dai seama ce fel de hota te-ar ajuta cel mai mult:
Capacitatea de absorbţie
Tipuri de filtre
Funcţiile hotei
Nivelul de zgomot
Configuraţia bucătăriei
Stilul hotei
Buget
Capacitatea de absorbţie
Aerul îmbâcsit captat de hotă poate fi evacuat sau filtrat. În cazul unei hote cu sistem de evacuare, aerul este eliminat prin intermediul unui tub ataşat unui perete exterior sau chiar de tavan. Tubul nu trebuie să depăşească 3 metri lungime pentru a da rezultate optime. Aceasta este varianta recomandată de noi, pentru că aerul este eliminat afară.
Dar există şi hote cu sistem de recirculare. Acestea dispun de un filtru cu carbon activ, care captează mirosul neplăcut în interior şi igienizează aerul recirculat apoi în încăpere. Sunt perfecte dacă bucătăria nu dă spre un perete exterior sau dacă nu vrei să compromiţi amenajarea cu un tub de evacuare inestetic. Dezavantajul este ca filtrul nu poate fi spălat, aşa că trebuie înlocuit de obicei o dată la 4 luni. În plus, capacitatea lor este limitată. Nu fac faţă mirosurilor intense sau căldurii excesive.
Indiferent de modul in care absoarbe şi curăță aerul, asigură-te că hota este suficient de puternică pentru a face față bucătăriei tale. La capătul opus, dacă supraestimezi nevoia de absorbție a aerului, hota poate ajunge să consume prea multe resurse.
Poţi calcula capacitatea de evacuare necesară cu o formulă matematică:
L x l x h x 10 = capacitate metri cubi pe oră (mc/h). Înmulţeşte cu 15 sau cu 20 în loc de 10, dacă bucătăria este open space sau dacă găteşti în acelaşi timp mai multe feluri de mâncare.
Tipuri de filtre
Este important ca hota să dispună de un filtru. În caz contrar, grăsimea se va depune direct pe pereţii produsului sau chiar pe pereţii din bucătărie. Există 3 tipuri de filtre:
Filtrele metalice pot fi montate la hotele clasice, cu sistem de evacuare. Acestea sunt lavabile şi pot fi spălate şi manual, cu detergent şi apă caldă, dar şi la maşina de spălat vase. Spală-le o dată la 4 luni şi vei optimiza eficienţa hotei.
Filtrele sintetice sunt de obicei din hârtie şi perisabile. Din acest motiv, trebuie schimbate la 3-4 luni, lucru ce poate rezulta într-un cost suplimentar nebugetat iniţial.
Dacă ai o hotă cu sistem de recirculare, filtrul din cărbune activ nu poate fi spălat, aşa că trebuie să iei în calcul înlocuirea lui periodica.
Funcţiile hotei
Având în vedere că rolul hotei este de a absorbi aburul format de mâncare, gama ei de funcţii nu este foarte largă. Este important însă ca hota să dispună de mai multe trepte de viteză. Uită-te după produse care au minimum 3 trepte reglabile de absorbție a mirosului şi a aburului. Astfel vei putea controla hota în funcţie de cât de mult găteşti. Un sfat ar fi, însă, s-o deschizi înainte să pui pe foc mâncarea şi s-o laşi să funcţioneze încă un sfert de oră după ce l-ai stins. Nu lăsa geamul deschis în timp ce funcţionează, pentru că vei afecta recircularea aerului.
Unele hote mai performante au chiar şi senzori care detectează automat nivelul de absorbţie necesar şi schimbă fără comandă puterea de absorbţie. Altele au un panou digital care afişează date legate de funcţionare.
O altă funcţie obligatorie a hotei este aceea de iluminare. Lumina direcţionată spre vasele de gătit te va ajuta să le monitorizezi mai bine decât dacă te rezumi la lumina din plafonul bucătăriei.
Nivelul de zgomot
Zgomotul unei hote ar trebui să se încadreze între 45 şi 55 de decibeli. Acesta depinde de treapta de viteză şi tipul şi numărul motoarelor. Ai putea crede că o hotă cu 2 motoare este mai eficientă decât una cu un singur motor. Practica te încurajează ca, dintre două tipuri de produse cu aceeaşi putere de absorbţie să-l alegi pe cel cu un singur motor. Mai ales dacă este brushless (BLDC). Acesta va produce mai puţin zgomot decât celelalte.
Configuraţia bucătăriei
Configuraţia bucătăriei va determina dimensiunile şi tipul hotei. Spre exemplu, dacă plita este montată pe o insulă, atunci poţi opta fie pentru o hotă ataşată tavanului, fie pentru una downdraft (despre care vom vorbi în rubrica următoare).
Dacă plita se afla lângă un perete exterior, poţi apela la soluţia clasică de plită de 60 sau 90 cm lăţime cu sistem de evacuare. O regulă bună este de a încerca să o montezi între 65 şi 75 cm deasupra aragazului. Ia în calcul şi tipul plitei: dacă e una electrică, amplasează hota puţin mai jos. Dacă e una pe gaz, creşte înălţimea la limita superioară a tavanului. Citeşte întotdeauna şi indicaţiile producătorului.
În funcție de configurație, hotele de bucătărie pot fi montate pe un perete, încorporate în dulapuri, suspendate de tavan sau retractabile. Indiferent de tipul hotei, aceasta ar trebui să fie cu 8-10 centimetri mai lată decât plita.
Stilul hotei
Hota clasică este aceea pe care o vedem în majoritatea caselor: montată în dulapul superior, lângă un perete exterior. Aceasta dispune de cele mai multe ori de un sistem de evacuare cu tub. Dulapul poate acoperi cu brio burlanul.
Hota retractabilă sau telescopică poate fi camuflată în mobilă şi este extensibilă. Este recomandata pentru spaţiile mici.
Există şi hote în formă de litera T întoarsă. Acestea nu mai au nevoie de camuflarea tubului de evacuare cu ajutorul unui dulap, pentru că au un design special creat pentru a-l integra elegant în estetica produsului. De obicei sunt modele slim metalice, care se pot regăsi şi în formă înclinată, nu doar cea paralelă cu plita.
Hota piramidală este prinsă în tavan şi ca estetică este specifică restaurantelor. Masivă şi foarte eficientă, ea se potriveşte în spaţiile mari, preferabil deasupra unei insule.
Hota downdraft este cel mai nou model. Aceasta este încorporată în blat şi perpendiculară pe plită. Cu ajutorul unui sistem pop-up, se ascunde uşor şi nu se loveşte de probleme legate de spaţiu. Costurile instalării unei astfel de tehnologii sunt însă mai ridicate.
Buget
Hotele nu au preţuri considerabile, în comparaţie cu restul electrocasnicelor. Poţi găsi una pornind de la 200 lei. Pot ajunge, însă, chiar şi la 5000 lei, în gamele premium ale anumitor mărci. Pentru a te asigura că beneficiezi de una bună, alocă un buget de 900 – 1500 lei, care să includă 2 ani garanţie şi un producător cu reputaţie bună.
Beko are o gamă largă de hote accesibile, pornind de la 300 lei, cu multiple finisaje. Dacă ai un buget mai generos, îţi recomandăm hotele de la Bosch, perfecte pentru o bucătărie elegantă şi cu o capacitate de absorbţie de 730 mc/h.
Analiza unei hote trebuie să înceapă cu capacitatea ei de absorbţie, susţinută de motor şi de filtru, însă nu pierde din vedere aspectul acestui produs pentru că, în cele din urmă, va face parte din decor. Investește suficient timp pentru a cerceta modelele disponibile şi alege cea mai bună variantă pentru bucătăria ta.
GALERIE FOTO
În galeria noastră foto, te vei putea inspira din 25 de idei de a amplasa hota în diferite tipuri de amanajare.
Sursa foto: Shutterstock & Pinterest