O floare celebră, a cărei denumire semnifică în limba greacă “floare de aur”, crizantema se regăseşte într-o multitudine de culori şi specii, fiind o plantă ce inspiră veselie şi candoare. Dincolo de acest aspect, crizantema nu este doar o floare frumoasă, ci şi una care poate fi folosită în tratarea guturaiului şi a altor boli supărătoare.
Tipuri de crizanteme
Condiţii de creştere
Dăunătorii crizantemei
Indicaţii terapeutice
Simbolistica crizantemei
Tipuri de crizanteme
Crizantemele sunt împărțite în grupuri, în funcție de culoarea, tipul, dimensiunea și perioada de înflorire.
Există șase categorii principale de culori: roz, bronz, violet, roșu, galben și somon, care pot fi și ele pastelate sau mai intense, însă în total există 21 de nuanţe de crizanteme. Tipul se referă la aranjamentul petalelor pe floare și forma florii. Pot fi mănunchi de petale sub formă de pampon, petale aplatizate sub forma unei perne, anemone cu petalele centrale mai lungi iar cele marginale mai scurte, de tip păianjen cu petale similare picioarelor unei astfel de insecte sau alte aranjamente. Dimensiunea este fie mică, medie sau mare și, în scopul clasificării, timpul de înflorire este împărțit în funcţie de luna în care crizantema înfloreşte (septembrie, octombrie sau noiembrie).
Cele mai populare crizanteme sunt Chrysanthemum morifolium, Chrysanthemum frutescens şi Chrysanthemum indicum.
Condiții de creștere
Pentru a creşte crizanteme, solul trebuie să fie fertil şi bine drenat, îmbunătățit prin adăugarea de compost și alte materii organice, pentru ca aceste flori nu suportă excesul de umiditate. Amestecă tubă şi nisip în sol, udă planta moderat şi ar trebui să tolereze bine condiţiile de creştere. Pentru a crește armonios, crizantemele trebuie hrănite în mod regulat cu un îngrășământ lichid la fiecare patru până la șase săptămâni. La plantare, adaugă îngrășăminte organice, cu eliberare lentă, cum ar fi compost de pasăre peletizat.
Crizantemele cresc cel mai bine într-un spațiu deschis, însorit, deși pot tolera umbra parțială, mai ales dacă asigură protecție împotriva soarelui de după-amiază. Preferabil este să menţii temperatura de 18-20 de grade Celsius în jurul florii.
Deși pot fi cultivate în subtropic, crizantemele preferă o climă rece și un loc în care sunt protejate de vânt. Dacă le creşti pentru butaşi, separă-le la 60-75 cm distanță. Chiar dacă ele pot fi cultivate din semințe, cele mai multe crizanteme sunt propagate prin butaşi.
Dăunătorii crizantemei
Crizantemele pot fi atacate de o serie de dăunători și boli, dar nu sunt greu de gestionat. Păduchii, melci și afidele negre sunt cele mai comune și necesită control regulat. Dacă observi schimbări pe suprafaţa frunzelor sau florilor, cum ar fi punctuleţe verzi mici, pulverizează un insecticid precum Dipel.
Deși este recomandat să pulverizezi pe toată suprafaţa plantei, frunzele inferioare pot să se înmoaie și să moară. Elimină imediat frunzele deteriorate la prima indicație a bolii şi cel mai probabil va fi suficient pentru a împiedica răspândirea ei.
Tratează mucegaiul cu un fungicid organic.
Indicații terapeutice
Cercetările sugerează că administrarea unui produs cu conţinut de crizanteme pe cale orală de 3 ori pe zi timp de 6 luni ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
În medicina tradițională chineză, crizantema a fost utilizată pentru a trata durerea toracică, hipertensiunea arterială, durerile de cap, amețelile și guturaiul. Floarea are capacitatea de a crește fluxul de sânge către inimă și, de asemenea, s-a constatat o creștere a sensibilității persoanei la insulină.
Ceaiul de crizantemă este o băutură populară folosită pentru a vindeca corpul în medicina orientală. Acest ceai terapeutic este de mare ajutor pentru digestie, ajută la ameliorarea senzaţiei de greaţă, poate elimina răceala și poate reduce febra.
Noi cercetări arată că o substanţă prezentă în crizanteme poate fi de fapt capabilă să lupte împotriva cancerului de prostată, ajutând la oprirea celulelor canceroase.
Crizantema poate fi folosită şi în mâncare pentru a face bine organismului. Este mult mai versatilă decât multe alte flori decorative şi adaugă o aromă delicată și dulce atunci când e folosită în bucătărie. Bucătarii chinezi adaugă florile la supe, le amestecă cu cartofii prăjiţi pentru a-i condimenta. Sunt folosite și pentru completarea salatelor și a prăjiturilor. Poţi încerca propriul ceai de crizanteme, dacă ai acces la flori care nu au fost niciodată tratate cu pesticide. Studiile NASA au descoperit chiar ca aceste flori în ghivece îmbunătățesc calitatea aerului.
Simbolistica crizantemei
În Asia, crizantema înseamnă viață și renaștere, iar oamenii obișnuiesc să ofere aceasta plantă cadou apropiaților pentru zile de naștere, nunţi și botezuri. Crizantema este, de asemenea, floarea care reprezintă familia regală japoneză. În Europa crizantema înseamnă o expresie a simpatiei, mai puţin în Europa de Est unde sunt considerate flori funerare. În America se asociază cu afişarea respectului iar în Australia sunt dăruite de Ziua Mamei şi nu întâmplător. În Engleză, poartă denumirea de Chrysanthemums, adesea scurtate ca “mums”, cuvant care mai înseamnă şi “mame”.
În perioada victoriană, oamenii au considerat-o strict o floare ce simbolizează prietenia. Iar în New Orleans este folosită doar pentru sărbătoarea Zilei tuturor Sfinților și a devenit un simbol al celor morți onorați în acel oraș.
Culoarea florii poate afecta, de asemenea, semnificația din spatele crizantemei. De exemplu, dacă primeşti o crizantemă roșie de la cineva, este un simbol al dragostei. O floare galbenă, pe de altă parte, semnifică gelozie. O crizantemă albă este un simbol al loialității și al iubirii devotate.
Ca flori oficiale ale lunii noiembrie, crizantemele ne transmit mesajul că și începutul iernii poate aduce bucurie și frumusețe.
Admiră frumuseţea crizantemelor dincolo de simbolistică şi bucură-te de varietatea formelor şi culorilor sale, decorând încăperile cu aceste plante, pentru a purifica aerul si a aduce veselie.
Sursa foto: Shutterstock