O grădină verticală poate înfrumuseța orice loc, fie că e vorba de un colț din living, o zonă a biroului sau spațiul mic din afara casei. Plantele verzi agățătoare îți dau un plus de oxigen, iar florile de sezon îți înfrumusețează perspectiva cu o pată de culoare.
Ce este o grădină verticală?
Ce plante se cultivă într-o grădină verticală?
Etapele construirii unei grădini verticale
Cum se îngrijește o grădină verticală?
Galerie de grădini verticale
Ce este o grădină verticală?
Dacă în natură creșterea plantelor pe verticală este ceva obișnuit (ferigile și trandafirii sunt primele care ne vin în minte), trecerea în domeniul „domestic” a avut loc treptat, promotorul acestui trend fiind americanul Stanley Hart White, în 1938, cu un tratat despre designul modern al grădinilor și, mai apoi, francezul Patrick Blanc, în 1988, care a pus în practică ideile lui White și a popularizat acest tip de grădinărit. Blanc a intrat în istoria grădinăritului vertical prin instalarea unui zid din plante la Muzeul de Științe și Industrie din Paris.
În zilele noastre, grădina verticală implică un spațiu mai mic sau mai mare (în funcție de cât ai la dispoziție) în care să cultivi plante specifice acestui tip de creștere verticală. În cele mai multe cazuri, acest „spațiu viu” sau „perete verde”, cum mai este cunoscut, este creat pentru a separa diverse zone ale unei camere sau case sau pentru a asigura puțină intimitate în curte. În cadrul acestor grădini cresc diverse plante, de la cele ornamentale, la flori și chiar legume.
Iar dacă aspectul estetic nu ți se pare suficient pentru a-ți construi o grădină verticală în living, ei bine, află că o astfel de grădină nu doar că va arăta bine indiferent de unde o așezi, ci îți va și purifica aerul. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință care au studiat spațiile verzi din orașele aglomerate.
Unde se amplasează o grădină verticală
O astfel de grădină verticală poate fi așezată pe un perete interior al livingului, în balcon sau într-un colț din birou, pe pereții externi ai casei sau în curte, pentru a-ți înfrumuseța spațiul de relaxare. E bine de știut că o grădină de acest fel are nevoie de trei lucruri de bază: lumină, temperatură potrivită și apă. Cum plantele vor fi udate regulat, există probabilitatea ca apa să ajungă și pe spațiul din jurul grădinii verticale, așa că fii atentă să alegi un spațiu care este rezistent la apă. Plantele pe care le vei alege vor depinde în mod esențial de lumina pe care o vor primi. Dacă nu stai la casă și nu te poți bucura de beneficiile unui perete verde pe exterior, o astfel de grădină îți va aduce natura acasă chiar dacă stai la bloc.
Cât costă o grădină verticală?
Există mai multe posibilități de a-ți construi o grădină verticală, costurile crescând de la simplu la complex. Îți poți construi propria grădină cumpărând rafturi sau kituri speciale de la magazinele de bricolaj. Alternativ, poți apela la un specialist care, în plus, îți va instala un sistem de irigații – această opțiune este întâlnită mai ales în cazul unor grădini verticale de dimensiuni mari (în restaurante, muzee, centre comerciale).
Materialele necesare construirii unei grădini verticale
În funcție de modelul de grădină ales, vei avea nevoie de polițe suspendate, vase pentru plante curgătoare și paleți din lemn pe care vor fi așezate vasele cu plante. Opțional, poți alege PET-uri sau alte tipuri de recipiente pe care va trebui să le fixezi pe perete sau gard.
Sursa foto: Pinterest
Tipuri de grădini verticale
Grădinile verticale pot fi artificiale sau naturale, cu plante exotice sau endemice, de interior sau de exterior. Pentru fiecare în parte există avantaje și dezavantaje. Plantele artificiale nu au nevoie de întreținere, în timp ce plantele naturale trebuie udate (iar uneori, dacă nu sunt alese cu grijă, se ofilesc fie pentru că nu primesc suficientă apă, fie pentru că stau într-un loc umbrit). În timp ce în cazul plantelor endemice ești sigură că acestea își vor crea rădăcini, plantele exotice sunt mai sensibile și necesită condiții specifice de lumină și/sau udare care nu sunt posibile mereu într-un apartament sau la birou. Grădinile verticale de interior te vor încânta vizual și îți vor oferi beneficii pentru sănătate, iar grădinile verticale de exterior (dacă alegi să pui o astfel de grădină pe un perete exterior) îți vor ține casa la o temperatură optimă chiar și pe timpul verii.
Avantajele unei grădini verticale
O grădină verticală are mai multe beneficii. În primul rând, oferă o schimbare de peisaj oriunde ai așeza-o. Cu o astfel de grădină verticală poți masca un perete inestetic, de exemplu, sau poți da un strop de viață curții. Un avantaj important al acestor grădini verticale este reducerea temperaturii clădirilor urbane. Potrivit unui studiu din 2003, în orașe, căldura solară este absorbită, în condiții normale, de drumuri și clădiri. Însă o grădină verticală, datorită suprafețelor plantelor care transpiră, temperatura acestora crește cu doar 4-5 grade Celsius, uneori chiar și mai puțin. Cu alte cuvinte, mare parte a celor care aleg o grădină verticală se gândesc la rolul izolator al „pereților vii”. Alte beneficii ale grădinilor verticale, care nu ar trebui ignorate, sunt în lista de mai jos:
- izolează fonic și vizual;
- reglează umiditatea – în cazul grădinilor interioare;
- împrospătează aerul – datorită schimbului de oxigen și dioxid de carbon;
- eficientizează spațiul – construind pe verticală, nu va mai trebui să îți faci griji că ocupi prea mult loc și astfel vei putea cultiva mai multe plante;
- reduc consumul de energie;
- te fac mai productiv și mai fericit – așezate la birou, grădinile verticale îți ridică moralul și te ajută să fii mai productiv, potrivit unui studiu din 2014;
- au un rol estetic dovedit.
Indiferent care avantaje îți surâd cel mai mult, grădinile pe verticală îți aduc o schimbare de peisaj, fie că vorbim de casă sau de locul de muncă.
Sursa foto: Pinterest
Ce plante se cultivă într-o grădină verticală?
Plante pentru o grădină verticală de interior
Te-ai decis să îți construiești o grădină verticală, dar nu știi ce plante să folosești? Nicio problemă, continuă să citești și vei afla.
În cazul grădinilor verticale interioare, cele mai mai întâlnite plante sunt ferigile, Spathiphyllum, Peperomia, Begonia, Hosta, Aeschynanthus, Anthurium, Caladium, plantele de aer (în special Tillandsias și Aechmea), vița-de-vie, dar și lichenii tratați special pentru o astfel de grădină.
Pentru grădinile verticale exterioare, pe de altă parte, poți alege licheni, iederă (în special englezească sau suedeză), azalee, campanula și plante aromatice (salvie, mărar sau mentă). Tot pentru exterior poți alege să cultivi căpșuni sau zmeură, dar și legume (atât timp cât le asiguri acces la nutrienții din pământ, lumină și apă).
Etapele construirii unei grădini verticale
Pentru a construi o grădină verticală nu trebuie să fii nici grădinar profesionist și nici designer de interior. Tot ceea ce ai nevoie este puțin timp și un strop de imaginație. Mai jos sunt etapele construirii unei grădini verticale:
- alegerea locului pe care îl va ocupa grădina ta;
- fixarea suportului pe care vor sta ghivecele/PET-urile de plastic/jardinierele sau buzunarele special create pentru a transmite uniform apa și nutrienții și pentru a redistribui surplusul;
- umplerea vaselor cu pământ pentru flori;
- așezarea plantelor – alege flori sau plante care au condiții de creștere similare – de exemplu, doar plante care au nevoie constantă de lumină sau doar plante iubitoare de umbră;
- udarea regulată a plantelor din grădină.
Problemele care pot apărea sunt cauzate, în principiu, de apă. Dacă o grădină verticală exterioară nu va cauza probleme din acest punct de vedere, la interior lucrurile se schimbă. Nu vei dori să îți distrugi peretele sau ca apa de la flori să ajungă pe parchetul din living. De aceea, poate cea mai bună opțiune pentru o grădină verticală de interior este un kit special cu buzunare din materiale special create pentru a distribui apa.
Sursa foto: Pinterest
Cum se îngrijește o grădină verticală?
Ca și în cazul grădinilor orizontale, și cele verticale, chiar dacă sunt crescute în apartament, au nevoie de îngrijire pentru a-și păstra vitalitatea și pentru a fi sănătoase pentru mult timp. În cartea sa Vertical Gardening: More Garden In Less Space, autoarea Nina Greene ne vorbește despre trei aspecte ale îngrijirii grădinilor verticale:
- îndepărtarea buruienilor – această operațiune ar trebui să se facă la intervale regulate de timp; cum vezi că a apărut o plăntuță care nu trebuie să fie acolo, o și smulgi;
- aplicarea îngrășământului este esențială, mai ales dacă vrei să cultivi plante aromatice, legume sau fructe. Având la dispoziție toate substanțele nutritive de care au nevoie, plantele nu vor mai dezvolta boli și nu vor mai atrage insecte care să le pună în pericol sănătatea. Îngrășământul se pune în pământ atât înainte de plantare, cât și pe parcurs, fiind important ca la câteva săptămâni să afânezi cu o lopățică pentru ca pământul să nu se usuce;
- tăierea periodică a plantelor – similar procesului de tăiere a plantelor cultivate pe orizontală, în cazul grădinilor verticale singura diferență care apare este aceea că tăierea plantelor este un detaliu care depinde de fiecare tip de plantă în parte. Asta înseamnă că trebuie să știi ce fel de plante vrei să crești și să înveți cum să ai grijă de ele. De exemplu, dacă vei vrea să cultivi roșii pe verticală, va trebui să tai din plantă înainte de maturare pentru a obține cele mai bune rezultate.
Pentru a fi sigură că grădina ta verticală va fi un succes, începe cu plante de același tip, vezi cum reacționează în locul în care le așezi și de acolo poți începe să fii inventivă și creativă cu tipurile de plante pe care alegi să le cultivi.
Exemple de grădini verticale
Sursa main foto: Shutterstock