Dacă ai spaţiul necesar în balcon şi acesta beneficiază de lumina soarelui cel puţin 5 ore pe zi, deja împlineşti cerinţele minime necesare pentru a cultiva zarzavaturi bio pe balcon. În plus, poţi lua în calcul şi posibilitatea unei grădini verticale, iar seminţele şi răsadurile au devenit accesibile atât online, cât şi în magazinele fizice.

Avantajele cultivării zarzavaturilor în balcon
Condiţii de cultivare şi creştere
Legume pe care le poţi cultiva în balcon
Plante aromatice pe care le poţi planta în balcon

Avantajele cultivării zarzavaturilor în balcon

Grădinăritul în balcon este o acţiune pe care o poţi iniţia oricând îţi doreşti, fără să ţii cont de sezonul clasic de cultivare, având în vedere că nu eşti condiţionat de intemperii şi starea vremii. Nu este nevoie să aștepți vremea caldă pentru a începe să plantezi legumele preferate sau plante aromatice.

De altfel, cultivarea în balcon te scapă de pericolul buruienilor, un mare avantaj pentru grădinarii începători. Semințele buruienilor sunt peste tot, și acestea germinează mai repede și cresc mai viguros decât semințele pe care le planificăm. Acesta este motivul pentru care grădinarii cu experiență dau o mare importanță şi investesc timp și energie pentru prepararea solului.

Grădinăritul în pământ necesită mai multă apă decât grădinăritul în balcon. Chiar și atunci când oferi o cantitate mare de apă plantelor din grădină, cea mai mare parte se răspândește în solul înconjurător. Evaporarea dintr-o suprafață mai mare usucă rapid solul și necesită o udare mai frecventă. Ghivecele din balcon sunt mult mai compacte şi pot fi irigate cu uşurinţă, fără a risipi apa.

Dăunătorii din grădină necesită adesea pesticide, deoarece altfel nu pot fi eliminaţi. Controlul dăunătorilor pentru plantele cultivate în balcon este mai ușor și poate să nu implice o aplicare chimică.

În plus, avându-le în prim-plan, atât de aproape, vei surprinde exact momentul când trebuie culese legumele, oferindu-ţi cu uşurinţă o masă cu alimente proaspete şi sănătoase.

În afara valorii estetice pe care o poate aduce o grădină de legume balconului, această îndeletnicire poate fi o activitate plăcută şi educativă şi pentru cei mici, care vor învăţa să se responsabilizeze şi să conştientizeze diferenţa dintre alimentele bio şi cele tratate.

Condiţii de cultivare şi creştere a plantelor pe balcon

Printre elementele de care trebuie să ţii cont la cultivarea unei plante în balcon se numără şi dimensiunea plantei la maturitate, astfel încât să alegi un ghiveci corect dimensionat.

În ceea ce priveşte pregătirea solului, amestecurile de pământ speciale sunt disponibile pentru a fi cumpărate la magazinele specializate, însă poţi realiza propriul amestec din soluri bogate din grădină, nisip şi turbă. În funcţie de nevoile specifice ale fiecărei plante, poţi îmbunătăţi şi personaliza compoziţia solului. Spre exemplu, plantele care prefera un sol alcalin necesită creşterea pH-ului, adăugând oxid de calciu (var nestins) iar pentru a creşte aciditatea solului, poţi adăuga remegus de conifere.

Ţine cont de faptul că cele mai importante trei elemente necesare unei bune dezvoltări a plantelor sunt azotul (N), fosforul (P) şi potasiul (K), dar în cantităţi mai mici, plantele au nevoie şi de fier (Fe), calciu (Ca) şi magneziu (Mg). Ca mic truc, foloseşte periodic un beţişor sau o furculiţă pentru a afâna solul din ghiveci. Vei ajuta astfel apa şi oxigenul să pătrundă mai uşor spre rădăcinile plantelor.

Informează-te asupra specificaţiilor plantei alese înainte de a-ţi forma un obicei al udării. Unele trebuie udate doar când solul este uscat, altele preferă un sol permanent umed, chiar dacă puţine sunt cele care tolerează perioade îndelungate cu un sol îmbibat cu apă.

Nu uita de importanta razelor soarelui. Legumele au nevoie de o expunere zilnică la soare de 6-8 ore. La nevoie, oferă-le lumină artificială dacă nu beneficiază suficient de una naturală. Însă o zi caniculară poate usca complet pământul şi plantele din ghiveci.  Nu subestima nici temperaturile reci, rădăcinile plantelor pot fi afectate la cel mai mic îngheţ.

În privinţa polenizării, aceasta se realizează în mod natural de către insecte, păsări sau vânt. Apelează la polenizarea artificială pentru legumele şi fructele cultivate într-un mediu închis. Acest proces poate implica scuturarea periodică a plantei înflorite pentru ca polenul de pe o floare să se împrăştie pe cele din jur sau utilizarea unor pensule mici sau beţişoare igienice cu ajutorul cărora se recoltează polen de pe staminele unei flori şi se depune pe stigmatul unei alte flori.

Legume pe care le poţi cultiva în balcon

Roşiile pot fi crescute cu brio în balcon, atât timp cât există soare puternic. Foloseşte un sol fertil şi bine drenat pentru a le cultiva şi pregăteşte-te să le uzi regulat, fără a stropi şi frunzele. Cel mai bun moment e dimineaţa. Aplică zeama de compost pentru fertilizare şi aşază un suport pe care planta să se caţere, când se va dezvolta.

În privinţa dovleceilor, ţine cont că aceştia trebuie recoltaţi la timp de pe plantă, pentru că altfel vor afecta viitoarea recoltă. Castraveţii necesită un loc pentru a se întinde şi o cantitate de apă mai mare decât celelalte legume.

Cele mai multe tipuri de fasole sunt căţărătoare și cresc în sus. Ele sunt productive în ghivece și sunt ușor de dezvoltat. Poți să le crești lângă un zid și în câteva săptămâni poți obține un perete verde. Fasolea are nevoie de un loc însorit și un vas de minimum 12 centimetri adâncime (cu cât mai mare, cu atât mai bine) și o structură puternică drept suport. Deoarece boabele dezvoltă cantităţi mari de azot, majoritatea legumelor care necesită mai mult azot sunt bune să crească sub ele. Poţi adăuga în acelaşi ghiveci cimbru de vară, varza kale sau țelină.

Printre cele mai potrivite legume de cultivat în balcon este şi salata, cu rădăcini superficiale şi o perioadă scurtă de germinare şi creştere. În plus, în ghiveci, ea este complet protejată de dăunători. Salata creşte repede şi vei avea ocazia să o recoltezi de mai multe ori pe tot parcursul sezonului de creştere. De obicei, semințele sunt sădite în primăvară. Pentru salată verde, alege un ghiveci mai larg decât adânc. La plantare, asigură-te că ai spațiu de cel puțin 4 centimetri între fiecare plantă. Alege solul bine drenat și păstrează-l umed.

Printre alte legume ce pot fi cultivate pe balcon se numără cartofii, ardeii, spanacul, ceapa, usturoiul, morcovul şi ardeiul iute.

Plante aromatice pe care le poţi planta în balcon

O alegere bună pentru cultivarea în balcon, menta este versatilă şi uşor de dezvoltat, chiar dacă se va confrunta cu spaţii umbrite dificile care primesc doar puţină lumină. Are nevoie de hrană regulată pentru a crește bine, aşa că trebuie udată mult şi regulat. Va oferi o cantitate generoasă şi constantă de frunze din aprilie până în noiembrie, an după an. Odată ce planta este stabilă, scoate-o din ghiveci în fiecare primăvară și împarte-o în jumătăți sau sferturi și replanteaz-o cu compost proaspăt. Acest lucru o ajută să-și păstreze vigoarea.

Ușor de crescut şi cu o aromă unică, rozmarinul este excelent pentru supe, carne, paste și multe altele. Nu îi place să aibă rădăcinile umede, aşa că cel mai bine creşte în pământ bine drenat, fără a fi udat foarte mult. Creşte rozmarinul din butaşi sau cumpără planta deja crescută pentru că se înmulţeşte mai greu.

Busuiocul iubește căldura. Este cel mai bine cultivat într-un loc cald, luminos, adăpostit (prosperă în case) și semănat când vremea se încălzește în iunie. De asemenea, nu-i place să aibă rădăcini umede. Creşte-l astfel în sol bine drenat și oferă-i apă dimineața.

În ciuda aromei sale, măcrişul rămâne destul de puţin cunoscut printre cei care caută plante aromatice la rafturile de supermarketuri. Are o aromă puternică și acră, similară cu lămâia. Gătit, măcrişul formează combinații clasice cu ouă și cu somon, sau poți tăia câteva frunze proaspete și adăuga la salate. Este ușor să-l crești într-un recipient. Necesită cel puțin patru ore de soare și oferă o aromă intensă pe tot parcursul anului.

Nu ezita să cultivi una dintre aceste plante bio în balconul tău. Cu instrucţiunile corecte privind solul, îngrijirea şi înmulţirea, vei obţine ingredientele perfect sănătoase pentru preparatele tale direct din ghiveci.

Sursa foto: Shutterstock

Total
9
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda