Chiar dacă nu dispui de multă lumină naturală sau de timpul necesar pentru a îngriji plante, asta nu înseamnă că nu le poţi avea. Ideea este să alegi unele care nu sunt pretenţioase în privinţa luminii, a apei sau a solului. Iar noi avem pentru tine 10 exemple tocmai bune. Nu depăşesc 70 de lei fiecare şi pot avea beneficii şi pentru sănătate, purificând aerul care, de multe ori, este mai poluat în casă decât afară.

Suculentele
Ficusul
Limba soacrei
Aspidistra elatior
Kalanchoe
Beaucarnea recurvata
Orhideea phalaenopsis
Zamioculcas zamifolia
Dracena
Crinul păcii

Suculentele

Suculentele acumulează şi reţin apa pentru a putea supravieţui condiţiilor climatice aride din locurile originare. Tocmai de aceea nu trebuie udate des, tolerează lumina puternică şi prosperă în solul uscat, aşadar sunt plantele perfecte pentru un minimum de îngrijire.

Cele mai multe soiuri au nevoie de cel puțin o jumătate de zi până la o zi plină de lumină solară. În zonele extrem de calde se recomandă umbra de după-amiază. Suculentele au nevoie de un strat de pietriș pe solul din jurul plantei. Acest lucru va contribui şi esteticii aranjamentului floral.

În ceea ce priveşte solul, suculentele au nevoie de pământ bine drenat. Asigură-te că apa se scurge bine și nu rămâne vreun loc unde solul să rămână umed. Poți încorpora nisip, pietriș sau roci vulcanice pentru o scurgere mai bună. Asigură-te şi că ghiveciul are găurele de drenare. Nu uda mult planta şi lasă solul să se usuce între udări. Suculentele sunt învăţate cu mediul arid.

Cele mai multe suculente au nevoie de îngrășăminte foarte puțin. Fertilizarea cu un îngrășământ bine echilibrat o dată pe lună va fi suficientă.

Ele au diferite momente de înflorire și culorile variază de la roz sau roșu la galben. Spre exemplu, Sempervivum va înflori după al doilea sau al treilea an.

Ficusul

Cei mai mulți copaci ficus preferă lumina indirectă sau filtrată, însă în rest nu au pretenţii. Luminile directe pot duce la ofilirea frunzelor și a pierderii lor. Ficuşii sunt perfecţi pentru apartament pentru că trebuie păstrați la temperaturi de peste 16 grade Celsius și preferă temperaturi de 21 grade Celsius. Creşterea lor lângă ferestre sau uşi le va face rău, aşa că asigură-te că îi plasezi undeva departe de acestea.

Când crești un ficus în interior, este important să menții o umiditate relativ ridicată în jurul plantei. Fixarea ficusului cu pietriș reprezintă o modalitate excelentă de a crește umiditatea, dar reține că, în timp ce preferă o umiditate ridicată, nu le plac rădăcinile prea ude. Prin urmare, la udare, verifică întotdeauna partea superioară a solului. În cazul în care partea de sus a solului este umedă, nu-l uda. Dacă vârful solului se simte uscat la atingere, acesta indică faptul că are nevoie de apă.

Trebuie să știi totuși că necesită o cantitate mare de nutrienți pentru a crește bine şi este recomandată fertilizarea o dată pe lună în primăvară și vară și o dată la două luni în toamnă și iarna.

Limba soacrei

Limba soacrei provine din Africa de Vest. O plantă cu frunze lungi, rigide și verticale, de un verde închis, este uşor de crescut. De aceea este şi o alegere populară pentru apartament.

Vremea caldă este prietena ei. Poate fi şi păstrată afară, pe timpul verii. De asemenea, tolerează atât lumina slabă cât şi lumina puternică. Nu este necesară udarea frecventă.

Absoarbe toxine, cum ar fi oxizii de azot, şi este excelentă pentru îmbunătățirea calității aerului din interior.

Este o alegere bună dacă nu ai timpul sau priceperea necesară pentru a grădinări deoarece nu necesită multă întreținere și creşte destul de repede. Va înflori după câţiva ani cu flori albe şi mici, de o frumuseţe desăvârşită.

Aspidistra elatior

Doar foarte puține plante sunt la fel de modeste ca Aspidistra. Aceasta creşte de minune în condiţii vitrege, astfel încât poate fi amplasată şi la toaletă, unde e lumina redusă. Ba chiar îţi recomandăm să eviţi locurile însorite când o amplasezi.

Din primăvară până la toamnă, Aspidistra poate fi așezată într-un loc protejat în grădină sau pe balcon, însă ar trebui să fie relocată în interior înainte de primul îngheț.

Starea solului contribuie în mod decisiv la o creștere sănătoasă și puternică a plantei. Pământul pe o bază de compost cu o valoare a pH-ului cuprins între 5,5 și 6,5 este ideal pentru ea. În general, valoarea pH-ului este afișată pe ambalaj. Timpul ideal pentru replantare este primăvara, într-un ghiveci foarte spaţios pentru că are rădăcini puternice.

Primul strat de pământ ar trebui să fie un strat de drenaj din fragmente de argilă şi pietriș dur. După aceea, umple vasul cu solul până la aproximativ o treime din el. Pune apoi aspidistra în noul vas şi umple-l cu solul rămas până la aproximativ 2 centimetri sub margine.

Kalanchoe

Această plantă cu flori gingaşe în culori intense este şi ea pe lista plantelor uşor de îngrijit. Nu necesită lumină puternică sau durabilă, ci este suficient dacă primeşte una sau 2 ore de soare direct vara, nu mai mult. În plus, se udă doar o dată pe săptămână.

Nu necesită fertilizatori, cel mult compost în fiecare primăvară. O dată sau de două ori în timpul lunilor calde, poţi aplica extract de alge marine. Nu are dăunători dar este necesar să îndepărtezi florile moarte. Din fericire, însă, florile sunt rezistente şi nu vei fi nevoit să faci acest lucru prea des.

Beaucarnea recurvata (palmierul coada de ponei)

Această plantă cu frunze atârnătoare şi verzi este capabilă să supraviețuiască cu puțină apă și îngrijire, dar reacţionează mai bine dacă este udată deoarece crește foarte lent oricum şi merită ajutată.

Deşi seamănă cu un palmier, este o plantă semi-suculentă relaţionată cu Yucca. În partea superioară a trunchiului, frunzele verzi lungi și înguste cresc într-un mănunchi care se înclină ca o coadă de ponei. De aici denumirea de palmierul coadă de ponei. Pentru a păstra frunzele fără praf, pulverizează-le cu apă la temperatura camerei, apoi șterge-le cu o cârpă moale. Curățarea frunzelor va contribui, de asemenea, la prevenirea dăunătorilor care preferă aceleași condiții de viață uscate ca și planta.

Mănunchiul de flori mici, albe pot apărea pe plante după mai mulți ani. Cu toate acestea, plantele care sunt cultivate în interior rareori dau flori. Originară din deșertul mexican, această plantă tolerează foarte bine aerul uscat al căminelor încălzite.

Orhideea phalaenopsis

Condițiile de apartament sunt perfecte şi pentru orhideea phalaenopsis, o plantă care se dezvoltă la 21 de grade Celsius pe timpul zilei şi 16 noaptea, cu puţină lumină, dar nu directă.

Udarea este necesară la o săptămână sau chiar 10 zile vara şi mai rar iarna. Va fi nevoie, însă, de un suport din bambus sau din plastic de care florile să se agate. Şterge-i de praf frunzele pentru a te asigura de buna ei dezvoltare. Acestea sunt singurele ei pretenţii.

Zamioculcas zamifolia

Zamioculcas zamiifolia crește bine în condiții de iluminare scăzută și cu cantități moderate de apă. Planta are tulpini cu multe frunze de tip cărnos, care sunt de numai câțiva centimetri în lungime și un centimetru de late.

Produce flori mici la baza plantei când este cultivată în habitatul său în aer liber, însă rareori în apartament. Frunzele pot ascunde florile, mai ales că ele cresc la baza tulpinilor.

Trebuie menţionat ca, în ciuda uşurinţei cu care este crescută, toate părțile acestei plante sunt considerate a fi toxice dacă sunt ingerate de către copii, pisici și câini.

Dracena

Dracaena este o plantă populară cu origini în Madagascar și alte insule oceanice indiene. Originea numelui provine din cuvântul grecesc antic drakaina sau “femela dragon”, datorită unei rășini similare gumei în tulpinile de dracenă, care au fost asemănate cu sângele dragonului.

Luminile interioare filtrate (cum ar fi printr-o perdea curată în fața unei ferestre însorite) fac o locație ideală. Nu plasa niciodată o plantă dracena în soare direct, deoarece razele îi vor arde frunzele.

Dracena necesită mai puțină apă decât majoritatea plantelor din interior. Păstrează-le hidratate prin pulverizarea frunzelor cu apă și păstrând solul uşor umed (niciodată total), precum și cu un drenaj bun. Nu uda însă în exces.

Îngălbenirea frunzelor ar putea indica supra-udare sau drenaj slab, dar nu îţi face griji dacă observi că frunzele de la bază încep să devină galbene și să cadă. Este normal ca Dracaena să renunțe la frunze pentru a crește unele noi.

Aceste plante sunt sensibile la fluor, care se găseste în apa de la robinet, deci este esențial să foloseşti apă purificată atunci când îngrijești această plantă. Frunzele de un maro închis și zonele moarte cu margini galbene pot indica toxicitate la fluor.

Crinul păcii

Crinii păcii preferă lumina parțială și pot tolera lumini fluorescente. De fapt, unii prosperă în camere fără ferestre. Frunzele galbene indică faptul că lumina este prea puternică, iar frunzele sau dungile maronii indică excesul de căldură de la lumina directă a soarelui. Ia în considerare plasarea plantei la câţiva metri de o fereastră orientată spre nord sau spre vest.

Unul dintre marile avantaje în îngrijirea crinului păcii este faptul că acesta se îndoaie puțin atunci când are nevoie de apă, în esență îţi spune când este însetat. În general, udă-l o dată pe săptămână și păstrează solul umed. Pe tot parcursul sezonului de vară, pulverizează frunzele cu apă. Crinii păcii pot fi sensibili la clor. Dacă sistemul municipal de apă este puternic clorizat, umple un recipient cu apă și apoi lasă-l să stea peste noapte, astfel încât clorul să poată să dispară înainte de a fi turnat în recipientul plantei.

Din familia spathiphyllum, crinii păcii nu sunt crini adevărați (Liliaceae) și, prin urmare, nu sunt atât de toxici precum crinii autentici. Deși sunt otrăvitori atât pentru pisici, cât și pentru câini, deoarece conțin oxalat de calciu. Ar trebui să fie ţinuţi departe de animale și copiii mici.

Care dintre aceste plante te atrage cel mai mult, dacă timpul şi grădinăritul nu sunt tocmai punctul tău forte?

Sursa foto: Shuuterstock

Total
22
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda