culori living mic

Problemele unui living mic
Soluții pentru un living mic
Combinații cromatice

În afară de dormitor, cea mai mare parte a timpului, acasă, o petrecem în living, de aceea este important să ne simțim bine acolo. Însă decorarea unui living mic este adesea un motiv de stres și frustrare.

Realitatea este că poți avea o cameră de zi mică ce funcționează la fel de bine și arată la fel de frumos ca una mare. Singura cale pentru a obține acest lucru este să aplici trucurile potrivite. Soluțiile noastre pentru problemele comune pentru decorarea unei camere de zi de mici dimensiuni te vor ajuta să transformi, cu ușurință, livingul anost într-unul cu design divin.

Problemele unui living mic

Un living de mici dimensiuni nu este o problemă în sine, ci modul în care este amenajat și perceput. O amenajare clasică poate micșora chiar și mai mult încăperea, așa că pentru a putea găsi o soluție, este important să fii conștient de greșelile pe care le poți face.

1. Aglomerația

Nici sufrageriile mari nu vor arăta frumos cu o aglomerare de obiecte, dar spațiile mici pot fi chiar copleșite de prea multe lucruri. Dacă ai foarte multe obiecte în sufragerie, iar ele aparțin unor stiluri diferite și sunt înghesuite fără o strategie estetică, vor transforma spațiul mic într-un depozit inestetic, dominat de propria micime.

Acest lucru este valabil și pentru mobilă: într-un living mic, s-ar putea să nu încapă și o canapea și două fotolii și o bibliotecă și o măsuță de cafea. De aceea, trebuie să introduci în încăpere doar mobilierul esențial, raportat la mărimea ei. Chiar dacă te rezumi la o canapea, aceasta trebuie să corespundă proporțiilor spațiului.

2. Prea multe culori închise sau patternuri

Lemnul în tonuri întunecate, mobilierul închis la culoare și nuanțele întunecate ale vopselei pereților vor face chiar și cel mai mare spațiu să pară mai mic. Din punct de vedere vizual, orice culoare închisă „micșorează” spațiul. Din păcate, este foarte ușor să copleșești încăperea cu prea multă culoare și prea multe texturi.

3. Lumină naturală insuficientă

Locuințele de dimensiuni mici nu au lumină naturală din două motive: constructorii știu că ferestrele sunt scumpe și știu, de asemenea, că peretele este mai util și că este preferat într-un spațiu mic.

Soluții pentru un living mic

Multe idei pentru o cameră de zi mică se învârt în jurul păcălirii ochiului, oferind iluzia că spațiul ar fi mai mare. Astfel de strategii pot transforma o zonă care pare îngustă și claustrofobică într-una care se simte confortabilă și plăcută, din punct de vedere estetic. Decorează camera într-un mod care maximizează efectele luminii și spațiul și acordă atenție felului în care folosești culoarea, proporțiile și greutatea. Acestea pot face cu adevărat diferența.

Este interesant să încerci lucruri noi. Uneori, ideile tradiționale pentru decorarea livingului nu sunt cea mai bună soluție pentru un spațiu mic. În loc să folosești jaluzele pentru ferestre, poți utiliza draperii lungi, care atrag atenția asupra spațiului vertical, extinzând astfel zona camerei.

Camera ta de zi, indiferent de dimensiune, ar trebui să poată funcționa ca un spațiu pentru relaxare și divertisment. Iată câteva dintre modalitățile noastre preferate de a da impresia unui spațiu larg și primitor.

1. Proiectează un spațiu de depozitare

Spațiile mici sunt, de obicei, lipsite de zone de depozitare. Când decorezi o cameră de zi mică, amenajează astfel de zone. Maximizează spațiul prin transformarea unor măsuțe de cafea în lăzi de depozitare. Chiar și colțurile pot deveni locuri potrivite pentru rafturile de perete.

Dar ai grijă: cutiile și dulapurile pentru depozitare pot umple rapid un spațiu mic, lăsându-te în același punct de unde ai pornit. Oricât de organizat ai fi, uneori nu e suficient spațiu pentru a așeza tot. Dacă este așa, ar putea fi momentul să te uiți mai atent în camera ta și să elimini orice nu este esențial, e deteriorat sau nu funcționează.

Prin eliminarea unor piese de mobilă, poți împușca doi iepuri dintr-o lovitură: vei obține mai mult spațiu și vei reduce dezordinea.

În plus, poți folosi mobilă care se pliază: o masă care se retrage paralel cu peretele, precum și scaune de bar care se pliază și se pot depozita separat.

shutterstock 326497910

2. Alege culori neutre

Când vine vorba de culoare în decorarea camerelor mici, alege nuanțe luminoase și tonuri neutre. Spațiile mici funcționează cel mai bine cu o paletă de maximum trei culori și arată foarte frumos cu o schemă de decorare albă.

3. Lasă cât mai multă lumină

Nu ocupa prea mult spațiu cu lămpi. Alege iluminarea cu ajutorul corpurilor încastrate, montate pe perete, agățate sau de raft. Pardoseala iluminată este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a mări, din punct de vedere vizual, un spațiu mic.

Când decorezi o cameră de zi mică, în care nu intră multă lumină naturală, alege nuanțele de pardoseală, mobilier, pereți și decorațiuni care pot reflecta lumina naturală.

4. Folosește oglinzi

Designerii plasează adesea oglinzi în mod strategic, în locuri înguste, pentru a face ca acestea să pară mai mari. Una din cele mai cunoscute idei pentru a ajuta un living mic este de a atârna o oglindă mare într-o zonă centrală pentru realizarea unui punct de interes. Pentru a reflecta lumina și a adăuga o ambianță plăcută, pune oglinda în spatele unei surse de lumină, cum ar fi o lumânare sau o lampă.

shutterstock 326492414

5. Atrage atenția pe verticală

Dacă sufrageria are tavan înalt, profită din plin de spațiul suplimentar, decorând-o într-o manieră care atrage privirea în sus. Perdelele sau draperiile din tavan până în podea reprezintă o modalitate elegantă de a îndeplini acest obiectiv.

O altă idee benefică este de a umple spațiul vertical cu obiecte artistice. Această tehnică va face camera să se „simtă” mai mare decât este de fapt, deoarece invită ochiul să se deplaseze dincolo de spațiul orizontal.

6. Alege mobilier light

Când cumperi mobilier, ia în considerare greutatea sa vizuală. Acest concept se referă la greutatea percepută a unui obiect, bazată pe dimensiune, culoare și design. Alege piese care au un aspect ușor, precum o masă de sticlă în locul uneia de lemn.

Recomandări cromatice

Culoarea potrivită a vopselei poate realiza multe lucruri: poate mulțumi pe toată lumea din cameră, poate aduce energie într-un spațiu și chiar te poate împiedica să te îmbolnăvești. Din fericire pentru proprietarii unui living mic, o nuanță bine aleasă poate face o cameră să pară mult mai mare decât este. (Da, poți vopsi camere de dimensiuni mici și cu altceva decât alb.)

Pentru a te ajuta să restrângi căutările privind acea nuanță perfectă pentru cameră, iată câteva propuneri.

Patru nuanțe au acoperit lista cu cele mai bune culori pentru a face un spațiu să pară mai mare: gri-bej, alb înnorat, albastru seren. Surprinzător, o nuanță mai închisă – cenușiu – este inclusă.

Colecția de nuanțe de gri și albastru te poate ajuta să păcălești ochiul în gândirea unei camere mai ample decât este în realitate. „Prin vopsirea pereților în aceeași culoare, tavanul pare să fie mai înalt”, a explicat Charlotte Lucas de la Charlotte Lucas Interior Design.

shutterstock 736814218

Consultă și galeria noastră de imagini, pentru o analiză completă a livingurilor mici în urma căreia îți vei da seama cu siguranță ce poți aplica pentru a-ți maximiza spațiul.

Culorile neutre sunt cele mai inspirate pentru a mobila un living mic. În plus, stilul scandinav se bazează pe aceste tonuri, indiferent de mărimea camerei.

Griul este principala culoare recomandată pentru o cameră de zi îngustă, mai ales că se potrivește cel mai bine pe obiecte de dimensiuni mari: covoare, canapele sau chiar pereți.

Dacă ai un living mic, nu-l aglomera: cu cât mai puțină mobilă, cu cât mai puține lucruri introduse în el, cu atât mai bine.

Dacă nu ai spațiu pentru depozitare, folosește-te de tot ce poți: rafturi, pervaz etc.

Chiar dacă spațiul este limitat, nu uita niciodată de decorațiuni, ele însuflețesc casa.

O fereastră mare va introduce suficientă lumină pentru a armoniza spațiul mic.

Chiar dacă ți-ai proiectat rafturi pentru depozitare, alege să le populezi doar cu decorațiuni simpliste. Și nu umple tot spațiul: golurile dintre obiecte aerisesc aspectul.

Un simplu coș poate fi un obiect de depozitare estetic, dacă se integrează stilului încăperii.

Îmbină diferite tipuri de pattern-uri dar ia în seamă că mărind numărul lor, vei mări și riscul de aglomerare vizuală.

Poți camufla coșurile de depozitare cu ajutorul unei măsuțe sub care să fie introduse, împreună cu obiectele pe care le conțin.

Sursele de lumină sunt foarte importante: chiar și niște lumânări pot influența pozitiv living-ul.

Folosește perdele sau draperii din tavan până la podea, pentru a produce iluzia unui perete înalt.

O lampă “imblânzește” încăperea, oferindu-i o senzație de căldură.

Introdu în living mobilier light, care dă impresia vizuală că este ușor, vei înlătura astfel senzația de greutate din încăpere.

Poți realiza chiar și cu ajutorul peretelui un raft unde să mai depozitezi obiectele care nu încap, altfel, în living.

Chiar dacă nu pare la prima vedere, albastrul și cenușiul pot fi alegeri bune pentru un living mic.

Transformă lada de depozitare într-o măsuță de cafea, vei obține astfel spațiu fără să încarci vizual.

Diferitele surse de lumină accentuează senzația de cameră mai mare. În principiu, trebuie să existe 3 tipuri de lumină artificială: de ambient, de accent și de lucru.

Dacă îți place foarte mult culoarea, alege să o introduci în accente: perne decorative, scaune etc. și să păstrezi cele mai mari obiecte din cameră în nuanțe neutre.

Un divan poate înlocui o canapea într-un living mic, oferind o senzație vizuală că este mai light, deci mai puțin copleșitor pentru privire.

Tot din seria mobilierului multifuncțional, taburetul poate servi și ca măsuță de cafea.

Beige nu trebuie să fie o alegere anostă: joacă-te cu tonurile sale și completează-l cu gri și alb.

Dacă ai ales o canapea într-o culoare vivace, asigură-te că celelalte elemente ale camerei sunt în tonuri neutre.

Dacă vrei să introduci culoare pe pereți, alege doar un singur perete-accent și decorează-l așa cum îți dorești.

Încurajează privirea spre spațiul vertical, expunând pe perete artă sau mobilă până aproape de tavan.

Chiar dacă negrul micșorează vizual, amplasarea luminii și obiectele în nuanțe metalice ce reflectă lumina pot transforma ideea într-una bună.

O oglindă masivă va da senzația unui living mai mare decât este, de fapt.

Amplasează un taburet sau o canapea chiar și în dreptul ferestrei, lumina care va pătrunde peste el va transforma acest loc în preferatul tuturor.

Amplasează tablouri captivante pe pereți, vei atrage atenția de la spațiul orizontal limitat.

Niște pereți spectaculoși vor captiva ei înșiși atenția. Ce spui de cărămida aparentă albă?

Sursa foto: Shutterstock

Total
33
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda